Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.
Jaja su sastavni deo skoro svih kuhinja širom sveta, a ispostavilo se da ih većina pogrešno odlaže u frižider, tvrdi Adam Oukli stručnjak za skladištenje iz kompanije Door to Store.
Kao što je svima poznato, većina frižidera ima određene komore za jaja na vratima. Međutim, ova pozicija nije idealna za stavljanje jaja i povećava rizik od kontaminacije, kao i od lomljenja.
"Vrata frižidera su podložna stalnim promenama temperature zbog stalnog otvaranja i zatvaranja. Ovo nestabilno okruženje stvara uslove u kojima bakterije mogu da se razvijaju i oslobode prirodnu zaštitnu barijeru jaja, što ubrzava kvarenje", objašnjava Adam.
Možda vas zanima:
ŽUMANCE NE ZELENI: Tajna savršeno kuvanih jaja
Ako se odlučite za kuvanje u šerpi, prvo pustite vodu da proključa, a zatim poklopite šerpu i kuvajte jaja na pari oko 12 minuta.
Ovo je najbolji trik za proveru svežine jaja – dovoljno je da uradite ovu jednu sitnicu
Ovo je najbolji trik za proveru svežine jaja – dovoljno je da samo uradite ovu jednu sitnicu!
Možda vas zanima:
ŽUMANCE NE ZELENI: Tajna savršeno kuvanih jaja
Ako se odlučite za kuvanje u šerpi, prvo pustite vodu da proključa, a zatim poklopite šerpu i kuvajte jaja na pari oko 12 minuta.
Ovo je najbolji trik za proveru svežine jaja – dovoljno je da uradite ovu jednu sitnicu
Ovo je najbolji trik za proveru svežine jaja – dovoljno je da samo uradite ovu jednu sitnicu!
Možda vas zanima:
ŽUMANCE NE ZELENI: Tajna savršeno kuvanih jaja
Ako se odlučite za kuvanje u šerpi, prvo pustite vodu da proključa, a zatim poklopite šerpu i kuvajte jaja na pari oko 12 minuta.
Ovo je najbolji trik za proveru svežine jaja – dovoljno je da uradite ovu jednu sitnicu
Ovo je najbolji trik za proveru svežine jaja – dovoljno je da samo uradite ovu jednu sitnicu!
Umesto u vratima, stručnjak tvrdi da jaja treba da se čuvaju u dubljem, srednjem delu frižidera, jer je tu temperatura obično ispod 2 stepena.
Ovo je ključno za očuvanje svežine jaja, ali treba napomenuti da i jaja koja se čuvaju u hladnom imaju rok trajanja.
"Dok hlađenje značajno produžava rok trajanja, uvek je najbolje da jaja pojedete u roku od nekoliko nedelja kako biste osigurali optimalan ukus i kvalitet", ističe stručnjak.
Čuvati ih u originalnoj ambalaži, izbegavati pranje
Pored položaja u frižideru, stručnjak takođe ima nekoliko saveta kako da jaja ostanu sveža duže.
Prvo, prepručuje da ih čuvamo u originalnoj kartonskoj ambalaži, koja će pružiti zaštitnu barijeru. Zatim, da izbegavamo pranje jaja pre nego što ih stavimo u frižider, jer to uklanja njihovu prirodnu oblogu i čini ih podložnijim bakterijama.
Takođe, za one koji su u iskušenju da preskoče frižider, Oukli savetuje da to ipak ne rade.
"Jaja koja se čuvaju na sobnoj temperaturi počinju da gube kvalitet već nakon nekoliko dana, posebno u toplijim klimatskim uslovima. Dok jaja koja se čuvaju van frižidera treba da se koriste u roku od 1-3 nedelje, jaja koja se čuvaju u frižideru mogu da ostanu sveža do 3-5 nedelje", naglašava.
(RT)
Oživite uspomene na 1001 noć našom Šeherezadom tortom: Kremasta poslastica čiji ukus osvaja sve generacije
Spremite najmilijima za praznike tortu kojoj neće odoleti
ZAPEČEN PIRE KROMPIR sa sirom i slaninom: Malo drugačija priprema mnogima omiljenog dodatka
Pire krompir može da se sprema i u rerni
Mađarice samo ovako spremaju punjene paprike: Kuvaju ih u ovom sastojku, zato su ukusnije, Srpkinje ovo ne znaju
Recept Mađarica za punjene paprike je konačno otkriven
POSNI ČUPAVCI Idealna poslastica za praznike, a tek da vidite kako su sočni, mekani i ukusni!
Probajte ovaj recept za čuvene čupavce, nećete se pokajati.
Spremite najbolju rusku salatu bez kupovnog majoneza: Trpeza više neće moći da se zamisli bez nje, vredi svake pare
Nema ko je ne jede tokom praznika, ali ovakvu sigurno još niste probali
Komentari(0)