Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

Jaja su sastavni deo skoro svih kuhinja širom sveta, a ispostavilo se da ih većina pogrešno odlaže u frižider, tvrdi Adam Oukli stručnjak za skladištenje iz kompanije Door to Store.
Kao što je svima poznato, većina frižidera ima određene komore za jaja na vratima. Međutim, ova pozicija nije idealna za stavljanje jaja i povećava rizik od kontaminacije, kao i od lomljenja.
"Vrata frižidera su podložna stalnim promenama temperature zbog stalnog otvaranja i zatvaranja. Ovo nestabilno okruženje stvara uslove u kojima bakterije mogu da se razvijaju i oslobode prirodnu zaštitnu barijeru jaja, što ubrzava kvarenje", objašnjava Adam.
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

ŽUMANCE NE ZELENI: Tajna savršeno kuvanih jaja
Ako se odlučite za kuvanje u šerpi, prvo pustite vodu da proključa, a zatim poklopite šerpu i kuvajte jaja na pari oko 12 minuta.
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

ŽUMANCE NE ZELENI: Tajna savršeno kuvanih jaja
Ako se odlučite za kuvanje u šerpi, prvo pustite vodu da proključa, a zatim poklopite šerpu i kuvajte jaja na pari oko 12 minuta.
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

ŽUMANCE NE ZELENI: Tajna savršeno kuvanih jaja
Ako se odlučite za kuvanje u šerpi, prvo pustite vodu da proključa, a zatim poklopite šerpu i kuvajte jaja na pari oko 12 minuta.
Umesto u vratima, stručnjak tvrdi da jaja treba da se čuvaju u dubljem, srednjem delu frižidera, jer je tu temperatura obično ispod 2 stepena.
Ovo je ključno za očuvanje svežine jaja, ali treba napomenuti da i jaja koja se čuvaju u hladnom imaju rok trajanja.
"Dok hlađenje značajno produžava rok trajanja, uvek je najbolje da jaja pojedete u roku od nekoliko nedelja kako biste osigurali optimalan ukus i kvalitet", ističe stručnjak.
Čuvati ih u originalnoj ambalaži, izbegavati pranje
Pored položaja u frižideru, stručnjak takođe ima nekoliko saveta kako da jaja ostanu sveža duže.
Prvo, prepručuje da ih čuvamo u originalnoj kartonskoj ambalaži, koja će pružiti zaštitnu barijeru. Zatim, da izbegavamo pranje jaja pre nego što ih stavimo u frižider, jer to uklanja njihovu prirodnu oblogu i čini ih podložnijim bakterijama.
Takođe, za one koji su u iskušenju da preskoče frižider, Oukli savetuje da to ipak ne rade.
"Jaja koja se čuvaju na sobnoj temperaturi počinju da gube kvalitet već nakon nekoliko dana, posebno u toplijim klimatskim uslovima. Dok jaja koja se čuvaju van frižidera treba da se koriste u roku od 1-3 nedelje, jaja koja se čuvaju u frižideru mogu da ostanu sveža do 3-5 nedelje", naglašava.
(RT)

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Komentari(0)