SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Evo zašto nikako ne treba čuvati jaja i mleko u vratima frižidera
Sigurno da ste i vi ovo radili, ili još uvek radite.

Prethodno kuvano meso, delikatesni proizvodi i ostaci ručka stoje na toplijoj, gornjoj polici frižidera. Mlečni proizvodi idu u sredinu, uključujući mleko. Naime, vrata su pretopla i mleko se u njima brže kvari, objašnjava Kejt Hol, stručnjakinja za čuvanje hrane.
- Takođe, sveže meso ide da dno frižidera. Što god radili, ne stavljajte sirovo meso na istu policu s drugim grupama namirnica, poput pesta i maslaca. Rizik od unakrsne kontaminacije je prevelik. Džemove, meki sir i sok čuvajte u vratima, a voće i povrće stavljajte u donje fioke - dodaje i upozorava da se frižider ne pretrpava namirnicama.
Možda vas zanima:

DOBRO JE ZNATI Evo kako da vam jaja ostanu uvek sveža, nećete morati da brinete
Ako ih skladištite na pogrešan način, lako će vas iznenaditi, pa mnogi pribegavaju genijalnim rešenjima.

VELIKA DILEMA Da li jaja treba čuvati u frižideru i gde pravimo grešku?
Sigurno niste znali da jaja ne smete da čuvate u vratima frižidera.
Možda vas zanima:

DOBRO JE ZNATI Evo kako da vam jaja ostanu uvek sveža, nećete morati da brinete
Ako ih skladištite na pogrešan način, lako će vas iznenaditi, pa mnogi pribegavaju genijalnim rešenjima.

VELIKA DILEMA Da li jaja treba čuvati u frižideru i gde pravimo grešku?
Sigurno niste znali da jaja ne smete da čuvate u vratima frižidera.
Možda vas zanima:

DOBRO JE ZNATI Evo kako da vam jaja ostanu uvek sveža, nećete morati da brinete
Ako ih skladištite na pogrešan način, lako će vas iznenaditi, pa mnogi pribegavaju genijalnim rešenjima.

VELIKA DILEMA Da li jaja treba čuvati u frižideru i gde pravimo grešku?
Sigurno niste znali da jaja ne smete da čuvate u vratima frižidera.
- Frižider nikad ne sme biti pun više od 75 posto kako bi se omogućilo strujanje hladnog vazduha. Zamrznite sve što vam ne treba. Takođe, na otvorene staklene tegle, poput onih s džemom, napišite datum kad ste ih otvorili i gledajte da ih potrošite što pre kako se u njima ne bi stvorila buđ - napominje.
Osim toga, otkrila je zgodan trik koji pomaže da se hrana ne baca.
- Na jednu policu napišite ‘Pojedi me prvo’ i na nju stavljajte starije namirnice koje treba pre potrošiti - navela je Hol.
Organizujte voće i povrće – i tu postoje pravila
- Razdelite namirnice zavisno od nivoa vlage koja im je potrebna. Lisnatom povrću i začinskom bilju treba više vlage kako bi ostali sveži i hrskavi, dok je jabukama i avokadu potrebna niska vlažnost vazduha da bi duže trajali - preporučuje stručnjakinja.
- Takođe, imajte na umu da neki plodovi ispuštaju više gasa etilena od drugih dok sazrevaju i uzrokuju da drugi brže počnu da trunu. Koristite kese za čuvanje hrane kako biste odvojili namirnice i tako im produžili vek trajanja - savetuje.
Nipošto ne stavljajte vruću hranu u frižider
Ona savetuje i da se raščisti prostor na policama fižidera uklanjanjem sigurnosnog pakovanja poput kartona, kaže ova stručnjakinja.
- Nipošto ne stavljajte vruću hranu u frižider i pazite na temperaturu na kojoj čuvate hranu. Proverite radi li frižider na optimalnoj temperaturi, posebno ako je pun namirnica ili ga često otvarate. Temperaturu hlađenja možete proveriti tako da stavite termometar u najhladniji deo frižidera, uz zadnji zid blizu motora frižidera, temperatura ne sme biti viša od četiri do pet stepeni - saveti su kojih se mnogi drže.
Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera
- Iako je uobičajena praksa da frižideri imaju u vratima kutiju za jaja, to ipak nije najbolje mesto za čuvanje zbog promene temperature prilikom otvaranja i zatvaranja vrata frižidra. Čuvajte ih u zadnjem delu frižidera, šiljatim delom okrenutim nadole u originalnom pakovanju ili u pokrivenoj kutiji, gde će se održati do mesec dana - navodi se.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Milovan je bio Titova desna ruka, svuda sa njim putovao i jela mu pripremao: A onda ispričao kako je prošao kad je video ono što ne treba
Priča o Milovanu Mići Stojanoviću, život pod nadzorom, putovanja sa svetskim liderima, tajne dvora i kulinarske anegdote koje je zabeležio u knjizi

Evo kako je zaista umro Boško Buha: Nije hteo da ostavi čuvenu doktorku koju su trudnu držali u kavezu, u 17-oj jezivo skončao
27. septembra pre 82 godine poginuo je Boško Buha – dečak, partizan, borac protiv fašizma.

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice
U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.

"Gde sam ja ovo došla?!" Laja se udala za Srbina, pa se šokirala našim običajima! Jedan detalj joj posebno bode oči
Špankinja Laja Blaskez sa suprugom živi u Smederevskoj Palanci, odlično vlada srpskim jezikom i nedavno se udala u Hramu Svetog Save.

Zašto se veruje da 41 zrno pasulja otkriva budućnost - Šta crkva kaže o gatanju pasuljem
Među brojnim narodnim verovanjima u Srbiji jedno od najpoznatijih i najraširenijih je gatanje pomoću pasulja. Ovaj običaj potiče još iz starih vremena, kada su ljudi u zrnu pasulja prepoznavali simbol života, plodnosti i blagostanja. Pasulj je bio sveto zrno u mnogim kulturama, a kod Slovena se verovalo da povezuje svet živih i mrtvih.
Komentari(0)