DOBRO JE ZNATI Evo kako da vam jaja ostanu uvek sveža, nećete morati da brinete
Ako ih skladištite na pogrešan način, lako će vas iznenaditi, pa mnogi pribegavaju genijalnim rešenjima.

Svežina namirnica je ključni faktor u pripremi hrane, a u nekim slučajevima može biti i fatalna, pa je dobro znati trikove za bolje očuvanje. Jaja mogu biti posebno nezgodna u ovom pogledu. Ako ih skladištite na pogrešan način, lako će vas iznenaditi, pa mnogi pribegavaju genijalnim rešenjima. Jedan od njih uključuje ulje.
Koliko je efikasan metod
Možda vas zanima:

SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Evo zašto nikako ne treba čuvati jaja i mleko u vratima frižidera
Sigurno da ste i vi ovo radili, ili još uvek radite.

NISTE NI SVESNI KOLIKO GREŠITE Postoji 5 razloga zašto ne treba bacati ljuske od jaja, evo kako da ih pravilno iskoristite
Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za vašu baštu.
Možda vas zanima:

SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Evo zašto nikako ne treba čuvati jaja i mleko u vratima frižidera
Sigurno da ste i vi ovo radili, ili još uvek radite.

NISTE NI SVESNI KOLIKO GREŠITE Postoji 5 razloga zašto ne treba bacati ljuske od jaja, evo kako da ih pravilno iskoristite
Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za vašu baštu.
Možda vas zanima:

SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Evo zašto nikako ne treba čuvati jaja i mleko u vratima frižidera
Sigurno da ste i vi ovo radili, ili još uvek radite.

NISTE NI SVESNI KOLIKO GREŠITE Postoji 5 razloga zašto ne treba bacati ljuske od jaja, evo kako da ih pravilno iskoristite
Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za vašu baštu.
Možda ste već čuli za ovaj metod, ali da li je zaista efikasan? Kratak odgovor je da. Studija Journal of Food Science iz 2011. godine pokazala je da su nakon pet nedelja jaja premazana uljem ostala bolje očuvana od onih koja nisu bila podvrgnuta takvom tretmanu.
Šta je održalo svežinu
Možda se pitate i zašto bi ulje održavalo jaja svežima? Sve se svodi na poroznost. Jaja prirodno dolaze sa zaštitnom ljuskom koja sprečava vlagu i bakterije. Ali nije savršeno. Vremenom se kvari. Ovaj proces možda neće pokriti celu površinu svakog jajeta, ali s druge strane, posebno ako je jaje pogrešno uskladišteno, ne možete baš računati na to.
Kako da to izvedete
Ulje može pomoći da se produži rok trajanja jaja, a evo kako da to obezbedite na pravi način. Počnite sa čistim, svežim jajima. Kartonska kutija iz prodavnice će biti u redu - samo proverite datum pakovanja za maksimalnu svežinu. Onda uzmi malo ulja, nije bitno kakvo, koristi ono što je jeftinije i što imaš pri ruci. Podmazivanje jaja je prilično jednostavno. Dovoljno je koristiti rukavice ili krpu, ali najlakše je uzeti kuhinjski peškir koji ćete posle jednostavno baciti.
Dobro ih nauljite i vratite u kutiju, pa ih čuvajte u frižideru a nikako na vratima, jer u tom slučaju ni ulje neće mnogo sprečiti da se pokvare, pogotovo ako često otvarate frižider.

Milovan je bio Titova desna ruka, svuda sa njim putovao i jela mu pripremao: A onda ispričao kako je prošao kad je video ono što ne treba
Priča o Milovanu Mići Stojanoviću, život pod nadzorom, putovanja sa svetskim liderima, tajne dvora i kulinarske anegdote koje je zabeležio u knjizi

Evo kako je zaista umro Boško Buha: Nije hteo da ostavi čuvenu doktorku koju su trudnu držali u kavezu, u 17-oj jezivo skončao
27. septembra pre 82 godine poginuo je Boško Buha – dečak, partizan, borac protiv fašizma.

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?
Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice
U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.

"Gde sam ja ovo došla?!" Laja se udala za Srbina, pa se šokirala našim običajima! Jedan detalj joj posebno bode oči
Špankinja Laja Blaskez sa suprugom živi u Smederevskoj Palanci, odlično vlada srpskim jezikom i nedavno se udala u Hramu Svetog Save.
Komentari(0)