VELIKA DILEMA Da li jaja treba čuvati u frižideru i gde pravimo grešku?

Miloš Milenović

20:00

Zanimljivosti 0

Sigurno niste znali da jaja ne smete da čuvate u vratima frižidera.

jaja
Shutterstock

 

Većina ljudi jaja čuva u vratima frižidera.

Najveći problem je što skoro niko ne zna zbog čega to nije dobro.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sigurno niste znali da jaja ne smete da čuvate u vratima frižidera.

Mnogi ljudi jaja čuvaju u vratima frižidera, ali ne znaju da to ne bi trebalo. Razlog za to je temperaturna nestabilnost, jer se vrata stalno otvaraju, pa se samim tim i temeperatura menja non stop, a zna se i da su vrata najtoplije mesto u frižideru. To utiče na rok trajanja. Tamo možete da držite sokove, sosove, puter...

Ono što bi takođe trebali da znate pre nego što odložite jaja u frižider jeste da ih prvo operete. Tako ćete sprečiti rizik od slučajne infekcije salmonelom. Ako ih niste oprali možete da ih čuvate van frižidera na temperaturi ispod +20 oko 25 dana. Kako jaja imaju krhku i prozirnu ljusku, brzo upijaju druge mirise. Ljuske su u stanju da apsorbuju sve ukuse, što će takođe uticati na rok trajanja jajeta.

Ako ih kupujete u supermarketu, onda su u industrijskom pakovanju i njih možete da odložite na srednju policu frižidera.

vila

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?

Zanimljivosti

15:00

29 septembar, 2025

Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

rakija

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice

Zanimljivosti

10:00

29 septembar, 2025

U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.

Komentari(0)

Loading