ODAKLE REČ KRAVATA: Potiče sa naših prostora

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Kroz istoriju su mnoge reči nastajale i nestajale, ali i menjale prvobitno značenje, ali se njihovo poreklo pamti.

ODAKLE REČ KRAVATA: Potiče sa naših prostora
Shutterstock

Postoji nekoliko verzija nastanka ove reči, a vezuje se usko za vojnike iz "komšiluka".

Prema prvoj verziji - u velikom tridesetogodišnjem ratu koji je zahvatio Evropu 17. veka, učestvovali su i vojnici sa prostora današnje Hrvatske. Prema drugoj -  U 14. veku su na francuskom dvoru najamnici bili Hrvati.

Oni su, da bi se zaštitili od hladnoće, nosili oko vrata marame. Stranci su njih nazivali "Kroati", pa su tako nazivali i ovu vrste "modnog detalja". Godinama se na našim prostorima ta reč prilagođavala pa je dobila današnji naziv - kravata.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedan od prvih zabeleženih nošenja ovog modnog detalja je na slici Ivana Gundulića, srpskog pesnika iz Dubrovačke republike koji nosi maramu oko vrata.

U francuskom rečniku iz 1651. godine se prvi put pojavljuje kravata u obliku kravat. Vremenom je postala stalan deo muške odeće i više nije marama, već traka koja upotpunjuje odela i formalni izgled.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading