DALEKO BOŽE BILO Hrvatica napravila spisak omiljenih srpskih reči

Jedna tik-tokerka iz Hrvatske objavila je na svom profilu video u kom je pričala o omiljenim srpskim rečima.

DALEKO BOŽE BILO Hrvatica napravila spisak omiljenih srpskih reči
Shutterstock

Ona je rekla da su neki od njenih najboljih prijatelja iz Srbije, te je odlučila da napravi listu najdražih srpskih reči. Kako je u Americi živela sa njima, imala je priliku da se bliže sretne sa srpskim jezikom i komunicira svakodnevno sa ljudima iz Srbije.

Inače, kod svih generacija koje nisu učile srpskohrvatski jezik u školi, reči iz srpskog i hrvatskog jezika privlače posebnu pažnju obe nacije, te ona nije prva koja je ovako nešto uradila.

Na njenoj listi, na prvom mestu našli su se nazivi meseca u godini.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Koliko savršeno, kad me neko pita koji je deveti mesec, srpanj, kolovoz, rujan... "Smuvati" nekoga, ne znam kako se kaže kod nas. Dalje, "kako beše", ovo obožavam. Kad me Sanja pita nešto "kako ono beše", predobro.

Dalje, "fazon", koliko jednostavna, a savršena reč. Jedna od mojih najdržih "elem", zvuči kao melem, tako jednostavna i predobra reč. Ovo ne čujem često, ali kad čujem jako mi je smešno, "daleko Bože bilo", kao daleko od toga. "Bukvalno" i "mnogo", to je deo mog svakodnevnog razgovora, stalno to koristim.

Dalje imamo "činija", najslađe ikad. Kada su Sanja i Mio došle kod mene i rekle "što su ti lepe ove činijice", preslatko.

Velike sam probleme imala sa "ranac" budući da sam živela sa tim prijateljicama u Americi, "di ti je ranac" ili ono "imaš kačket", čudno mi je bilo, a sad su mi drage reči.

Sledeće, sve izvedenice od drugarice, drug, komšija, "komšiluk" je prekrasna reč. Eto, volim vas moji prijatelji i falite mi", rekla je ona na kraju videa.

Jednu reč je htela da stavi na listu, ali, kako je napisala u opisu videa "proja nije reč, nego osećaj", te je proja sa ove liste izostala.

"Meni bolje da kazem frendice nego drugarice a iz Srbije sam", jedan je od komentara ispod ovog videa.

"Ja volim patofna", "Šta znači elem", "Ja volim vaše mesece. Kolovoz, travanj... Volim traperice, tenisice, reč tisuća omiljena. Kaj ovo ono", neki su od komentara.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading