ŠTA VI MISLITE O OVIM PREDLOZIMA? Srpski jezik bi uskoro mogao da dobije nove reči: Letež, sviđ i sebić su samo neke od njih, a evo i šta znače (FOTO)

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Pobednička reč "duhoklonuće" je zamena za tuđicu depresija, a za nju se opredelio desetočlani žiri. Pobedničku reč smislila je i na takmičenje poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

ŠTA VI MISLITE O OVIM PREDLOZIMA? Srpski jezik bi uskoro mogao da dobije nove reči: Letež, sviđ i sebić su samo neke od njih, a evo i šta znače (FOTO)
pixabay

 

Na takmičenju za najlepšu novu srpsku reč koje je organizovao sajt "Mala biblioteka" iz Londona je reč "duhoklonuće".

Takmičenje je organizovano sa ciljem obogaćivanja srpskog jezika i zamene tuđica koje su u svakodnevnoj upotrebi, a i ne slutimo da su to pozajmljene reči iz drugih jezika.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pobednička reč "duhoklonuće" je zamena za tuđicu depresija, a za nju se opredelio desetočlani žiri. Pobedničku reč smislila je i na takmičenje poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

Drugo mesto zauzela je reč prohujak, a treća najlepša nova srpska reč je prikačica. Tako je glasao žiri, dok su na javnom glasanju na drugom mestu reč beztebnost, a na trećem beznemož. Među prvih deset reči za koje se opredelio žiri su još i: smućak, susramlje, otkazniti, lasnolomna, uzrenje, premisliti i opazica.

Tvorac sajta "Mala biblioteka" Veljko Žižić, koji je ovo takmičenje organizovao kaže da je veoma zadovoljan, jer smatra da je ceo ovaj proces pokrenuo ljude na razmišljanje.

- Reči koje su pobedile zasluženo su istaknute. Duhoklonuće, reč koja je pobedila i u žirijskom i u javnom glasanju više je nego dostojna srpskog jezika. Jedna od sudija je za tu reč rekla ovako: Kao da ju je Laza Kostić skovao. Njeno značenje, kao i činjenica da je pobedila i u javnom glasanju, veoma su značajni. To daje neočekivanu dubini zajedničkom razmišljanju. Nalazimo se u vremenu teških izazova i ova reč to odražava - istakao je Žižić.

- Dobra je ta mladog sveta da se na neki način srpski jezik zaštiti od anglicizacije. Novo vreme nosi i nove zahteve. Pozdravljam, ali i tu treba biti oprezan. Nama nisu potrebne nove reči da ih izmišljamo unapred i da pravimo kovanice, već treba da brinemo o jeziku, a svaka ova reč i svaki ovaj predlog, neka uđe u narod i komunikaciju. Kada uđe u funkcionalne stilove i u srpski književni jezik, on će jednostavno da oživi i da postane deo norme - dodao je profesor Filološkog fakulteta dr Mihailo Šćepanović.

KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

Kultura

12:00

3 maj, 2024

Čuveni vođa Prvog srpskog ustanka, Karađorđe Petrović rođen je 4. novembra (po starom kalendaru 3.novembra) 1762. godine u Viševcu u Osmanskom carstvu (danas Srbija) na Đurđic, od oca Petra i majke Marice. Godina rođenja se ne može tačno utvrditi, a pominje se period od 1749. do 1770. godine.

Komentari(0)

Loading