NJEGOVI PRONALASCI OLAKŠALI SU SVAKODNEVNI ŽIVOT Najveći srpski naučnik imao je samo jednu želju, da ga sahranu uz čuvenu tradicionalnu pesmu!

J. K.

21:01

Zanimljivosti 0

Imao je pamet i slavu, ali ne i bogatstvo. Živeo je u sirmonaštvu i milosti od drugih.

NJEGOVI PRONALASCI OLAKŠALI SU SVAKODNEVNI ŽIVOT Najveći srpski naučnik imao je samo jednu želju, da ga sahranu uz čuvenu tradicionalnu pesmu!
Shutterstock

 

Više od 2000 ljudi, ispratilo je najvećeg srpskog naučnika na večni počinak – Nikolu Teslu davne 1943.

Preminuo je 7. januara u 22:30 u 87 godini. Za vreme svog života izmislio je na stotine patenata i pronalazaka koji su mu doneli slavu, ali ne i bogatstvo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Povorku, koja se slivala ka pogrebnoj sali na Medison aveniji činili su državnici, javne ličnosti, nobelovci, ali građani koji su se divili ovom velikom geniju. Njegovi pronalasci olakšali su život svim građanima.

Tadašnji gradonačelnik Njujorka, Fiorelo La Guardia, oprostio se od srpskog naučnika uz reči da ono što je Tesla izumeo, vremenom postaje sve značajnije. U arhivi i dalje postoji audio snimak oproštajnog govora gradonačelnika Njujorka 10. januara 1943. godine.

Nikola Tesla vikipedija/Nikola Tesla
 

– Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće – rekao je gradonačelnik Njujorka.

Radio Njujork prenosio je komemoraciju, a vest o smrti Nikole Tesle bila je udarna u svim značajnijim medijima.

Nikola Tesla imao je dve želje koje su mu i ispunjenje.

Sahranjen je uz muziku i to – Šubertovu kompoziciju “Ave Marija” i kao poslednju “Tamo daleko”.

Srpsku pesmu koja je naučnika podsećala na daleku domovinu odsvirao je njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora “Slovan”.

Evo kako je to izgledalo:

Komentari(0)

Loading