Tajna Tesline violine: Kako je naučni genije planirao da stvori muziku od struje?
Nikola Tesla nije samo menjao svet nauke – želeo je i da stvori prvi električni muzički instrument inspirisan narodnim zvucima
Nikola Tesla nije samo menjao svet nauke – želeo je i da stvori prvi električni muzički instrument inspirisan narodnim zvucima
Da li je Nikola Tesla Srbin?
Ono kako je Tesla opisao da će kreirati svet do 2035. godine deluje kao proročanstvo, jer se sve upravo po njegovim rečima i odigrava.
Pogledajte kako izgleda rodno mesto čoveka koji je promenio svet i otkrijte nepoznate detalje iz njegovog života
Iako većina misli da su roditelji Nikole Tesle sahranjeni u Smiljanu, kraj crkve u kojoj je njegov otac službovao kao sveštenik, to zapravo nije tačno!
Ličnost i delo velikog srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle intrigiraju i posle skoro osam decenija od njegove smrti. O delu se zna gotovo sve, ali njegov privatni život i dalje je često predmet nagađanja. Tako se i dalje spekuliše zašto se Tesla nije ženio, da li je bio aseksualan, šta je mislio o ženama...
Minimalno hrane, maksimalno sreće
Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih pronalazača i vizionara 20. veka, bio je poznat po svojoj asketskoj ishrani, koja se zasnivala uglavnom na biljnoj hrani. Prema nekim izvorima, Tesla je veći deo svog života praktikovao vegetarijanstvo, verujući da mu takva ishrana povećava energiju i poboljšava mentalni fokus.
"Sve što sam radio samo je podsticalo da moji roditelji sve oštrije osete gubitak (njihovog drugog sina). Zbog toga sam odrastao sa malo samopouzdanja. Međutim, bio sam daleko od glupog dečaka, sudeći po jednom incidentu kojeg se jasno sećam."
Nikola Tesla se sećao kako je otac znao napamet ogromne odlomke iz Homerovih epova i biblijskih tekstova, te kako je često veče provodio u diskusijama, recitovanju i filozofiranju.
Pogledajte šta je sve predvideo.
Jedan američki inženjer i pisac, Leland I. Anderson, dugo se bavio likom i delom našeg Nikole Tesle, te je i 1979. g. napisao i Teslinu biografiju. U njoj otkriva mnoštvo zanimljivih podataka iz privatnog života našeg velikog naučnika, kao i to koga je Tesla poštovao kao svog sveca zaštitnika.
Nikola Tesla u Beogradu je boravio samo jednom. Oni sitničaviji sračunali su i to da je najveći naučnik sa naših prostora u srpskoj predstonici boravio “samo” 31 sat. Ipak, tom prilikom dogodio se i jedan sudbonosni susret! Ovo je priča o tome kako je Tesla sreo Zmaja…
Govorio je da postoji mnogo stvari koje nas čine neproduktivnim, a jedna od njih je – loša ishrana.
Iako ga biografi često usputno pominju, tek je nedavno ozbiljnije otkrivena njegova uloga u formiranju genija iz Smiljana.
Ovo su 11 najzanimljivijih činjenica o velikom naučniku Nikoli Tesli.
Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja.