SKULPTURA KAO SVEDOK VEKOVNOG PRIJATELJSTVA Na ovom mestu nekada se nalazio drugi spomenik koji su austrijske granate sravnile sa zemljom

J. K.

11:17

Zanimljivosti 0

Spomenik zahvalnosti Francuskoj je monumentalni spomenik nacionalnog karaktera.

SKULPTURA KAO SVEDOK VEKOVNOG PRIJATELJSTVA Na ovom mestu nekada se nalazio drugi spomenik koji su austrijske granate sravnile sa zemljom
Shutterstock

 

Spomenik zahvalnosti Francuskoj nalazi se u delu parka uređenom u stilu francuskih parkova, sa visokim i fino oblikovanim četinarima i cvetnim gredicama. Podignut je u znak zahvalnosti srpskog naroda na pomoći koju mu je Francuska pružila tokom Prvog svetskog rata, o čemu svedoči natpis na poleđini postolja: „Volimo Francusku onako kako je nas volela 1914–1918."

U odlučujućim danima rata nakon epskih bitaka vojske Srbije, njenog opasnog povlačenja preko Albanije i gotovo nezamislivog podviga probijanja neprijateljskih linija na Solunskom frontu, došlo je do stvaranja vojnog saveza i prijateljstva između dve zemlje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon rata, srpski intelektualci okupljeni oko Udruženja bivših studenata francuskih škola i Društva prijatelja Francuske pokrenuli su inicijativu za podizanje, u Beogradu ili Parizu, spomenika Francuskoj, u znak zahvalnosti za njenu vojnu i obrazovnu pomoć tokom i nakon rata i prijateljstva izgrađenog u danima najvećih iskušenja.

Nakon rata, Kraljevina Srbija je prestala da postoji, postajući deo novostvorene složene države, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslavije, a Beograd, kao njen glavni grad, doživeo je period obnove i ulepšavanja. Dana 17. decembra 1921. Gradsko veće Beograda donelo je odluku o podizanju spomen -obeležja francuskim vojnicima koji su izgubili živote braneći Beograd 1915. godine.

 

Alumni francuskih škola i Društvo prijatelja Francuske pokrenuli su zvaničnu inicijativu u maju 1924. U leto 1924. godine osnovan je Odbor za podizanje spomenika kojim je predsedavao Niko Miljanić, lekar, jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu. Komitet je uspeo da prikupi značajna sredstva u kratkom vremenskom periodu. Izradio ga je poznati jugoslovenski vajar Ivan Meštrović.

SKULPTURA KAO SVEDOK VEKOVNOG PRIJATELJSTVA Na ovom mestu nekada se nalazio drugi spomenik koji su austrijske granate sravnile sa zemljom Shutterstock
 

Na vrhu, upečatljiva bronzana figura žene sa mačem simbolizuje Francusku koja juri u pomoć Srbiji. Na bokovima postolja, reljefi (plitki reljefi) prikazuju vojnu saradnju dve zemlje (levo), kao i pomoć Francuske u obrazovanju srpske omladine (desno). Svečanom otkrivanju spomenika, oktobra 1930. godine, prisustvovao je kralj Aleksandar I Karađorđević.

 

Na istom mestu nekada je stajao spomenik Karađorđu. Ovaj spomenik, podignut u čast uspešno okončanih balkanskih ratova, otkriven je 1913. godine u prisustvu kralja Petra I Karađorđevića. Međutim, samo dve godine kasnije potpuno su ga uništile austrijske granate.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj proglašen je spomenikom kulture 1965. godine i spomenikom kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju 1983. godine („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 28/83).

 

Spomenik zahvalnosti Francuskoj na mapi: 

 

 

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading