OD MOČVARE DO NAJPROMETNIJEG KRUŽNOG TOKA Na mestu današnje Slavije bilo je mesto na koje su Beograđani rado išli u lov na divlje patke (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Sve do 1880-ih godina područje današnjeg trga bila je velika bara

OD MOČVARE DO NAJPROMETNIJEG KRUŽNOG TOKA Na mestu današnje Slavije bilo je mesto na koje su Beograđani rado išli u lov na divlje patke (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Trg Slavija danas važi za najprometniji kružni tok u prestonici, a mnogi Beograđani ne znaju da se do kraja 19. veka na ovom prostoru nalazila močvara.

Naime, sve do 1880-ih godina područje današnjeg trga bila je velika bara na istočnom rubu grada, gde su Beograđani lovili divlje patke i jarebice. 

U to vreme vlasnik ovog prostranog zemljišta bio je diplomata, političar i jedan od osnivača Cvenog krsta Đorđe Simić, po kome je čitav ovaj prostor bio poznat kao "Simićev majur".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, veliko Simićevo imanje 1877. kupuje Škotlanđanin Fransis Makenzi, po kome danas jedna ulica u okolini nosi naziv. Narod je pogrešno protumačivši njegovu nacionalnost nazvao ovu gradsku oblast - Englezovac.

Makenzi je pravilno isparcelisao imanje, prosekao i nivelisao ulice, a između 1882. i 1888. podignuta je i velika gostionica, odnosno stari hotel "Slavija".

vikipedija
 

 

Makenzi je ubrzo sebi izgradio kuću, na mestu nekadašnjeg bioskopa "Slavija", koja je 1910. pretvorena u stecište radničkog pokreta - Socijalistički narodni dom.

Tako je već 1890. godine kraj brojao čak 120 izgrađenih objekata, pa je postao i zvanični kvart, jedan od devet koliko ih je bilo u ondašnjem Beogradu.

U to vreme, na Slaviji su se nalazile i neke od najstarijih kafana u gradu - "Tri seljaka" i "Rudničanin", koje su porušene pred početak i u toku Drugog svetskog rata.

Smatra se da je trg dobio ime po starom hotelu "Slavija", a u samom hotelu se na prvom spratu nalazila skulptura boginje Slavije, simbola svih Slovena.

Između dva svetska rata na Slaviji skoro ništa nije građeno. U novembru 1940. počela je gradnja Mitićevog magazina, zgrade predviđene visine 60 metara, koja bi bila najviša u gradu.

Tada je predviđena i gradnja beogradske opere na trgu, kao i drugih najvećih i najznačajnijih građevina. Temelji su iskopani, ali je rat sprečio gradnju i ostala je tzv. Mitićeva rupa.

U posleratno vreme, na krilima nove slobode, vlasti Slaviji menjaju ime u Trg Dimitrija Tucovića, u čast vođe socijalističkog pokreta u Srbiji.

Dve godine kasnije, 1947. Tucoviću biva podignuta bista koju je izradio Stevan Bodnarov, a u podnožije, u samom centru Slavije, doneti su posmrtni ostaci Tucovića.

Početkom 2000-ih godina trgu je ponovno službeno vraćeno ime "Slavija".

Bista Dimitrija Tucovića premeštena je na Novo groblje, a Slavija je umesto toga dobila prvu muzičku fontanu u Srbiji sa posebnom rasvetom.

vikipedija
 

Izvor: 24 sedam

Komentari(0)

Loading