„Čovek koji nije postojao“ Kako je srpski Džejms Bond uticao na ishod Drugog svetskog rata

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Pohađao je najbolje škole od Dubrovnika do Londona i Pariza. Pravni fakultet je završio u Beogradu, a postdiplomske studije upisao je u Frajburgu.

„Čovek koji nije postojao“ Kako je srpski Džejms Bond uticao na ishod Drugog svetskog rata
Printscreen

 

Britanski agent Džejms Bond, koji je glavni lik u čak 27 filmova i koga su igrali čak šest glumaca, akter je mnogih špijunaža i poznati tajni agent. Filmovi o Bondu snimani su po knjigama Ijana Fleminga, a postoje pretpostavke da je Flemingu kao inspiracija poslužio Srbin iz Titela Duško Popov.

Duško Popov je odrastao u bogatoj trgovačkoj porodici u Titelu. Pohađao je najbolje škole od Dubrovnika do Londona i Pariza. Pravni fakultet je završio u Beogradu, a postdiplomske studije upisao je u Frajburgu. U Nemačkoj je bio u vreme uspona nacističke partije, čiji je veliki protivnik bio.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Hamburgu je upoznao Johana Jebsena, bogatog mladića sa kojim je postao blizak prijatelj. U to su vreme počeli progoni Jevreja, što je užasavalo Popova. Popov i Jebsen su prkosili nacistima i pili kafe u jevrejskim lokalima. Nedugo potom Popova i Jebsena je uhapsio Gestapo, ali su zahvaljujući vezama koje je njegov otac imao u ministarstvu spoljnih poslova pušteni i proterani iz Nemačke.

Printscreen

Prjatelj koga je Popov stekao u Nemačkoj bio je čovek koji ga je uveo u svet špijunaže. Jebsen je na početku rata bio dvostruki agent koji je radio za britanski MI6 i nemački Abver. U jednom razgovoru sa Duškom predložio mu je da se i on priključi, i tako bori protiv nacista.

Nominalno su radili za Abver, ali su tajno prenosili mnoge bitne podatke u MI6. Postoje priče da je Popov jednom prilikom tražio da se sastane sa šefom FBI Huverom zbog informacija o napadu Japanaca na Perl Harbor. Huver je to odbio, a ispostavilo se da je Popov imao tačne podatke.

U nastavku rata najvažnija operacija je bila prenošenje lažnih podataka o koncentraciji vojske u Velikoj Britaniji. Popov i ekipa oko njega su naveli nemačke službe da invaziju u Kaleu umesto u Normandiji. To je iznenadilo Nemce i dovelo do uspešne invazije saveznika u Zapadnu Evropu.

Posle rata Popov je osim povremenih zadataka prestao da se bavi špijunažom i posvetio se pravnim poslovima. Memoari Dušana Popova pod naslovom „Tricikl“ objavljeni su 1974. godine.

Predgovor je napisao Even Montegju, njegov saradnik i autor knjige „Čovek koji nije postojao“.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading