U SRPSKOJ PRESTONICI KULTURE nalazi se prva hidrocentrala u Evropi, ali i PLAŽA ISPOD TVRĐAVE od koje zastaje dah - klisura ove reke proglašena je PREDELOM IZUZETNIH ODLIKA

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Grad Užice je ovogodišnja prestonica kulture Srbije, a vekovima unazad imao je značajno mesto na mapi naše države i njegova istorija seže sve do Ilira koji su naseljavali ovaj grad i okolinu.

užice
rina

Užice je središte Zlatiborskog okruga, koji je dobio ime po istoimenoj planini južno od grada, koja dostiže visinu od 1496 m, a severno od grada je planina Povlen (1.346 m). Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 411 m. Kroz njega protiče reka Đetinja, pritoka Zapadne Morave.

Užička tvrđava

U SRPSKOJ PRESTONICI KULTURE nalazi se prva hidrocentrala u Evropi, ali i PLAŽA ISPOD TVRĐAVE od koje zastaje dah - klisura ove reke proglašena je PREDELOM IZUZETNIH ODLIKA Rina
 

Utvrđenje se nalazi na stenovitom grebenu iznad reke Đetine na periferiji današnjeg Užica. Podignuto je najverovatnije u drugoj polovini 14. veka, kada se nalazilo u posedu Nikole Altomanovića.

Sultan Mehmed II ga osvaja, obnavlja i dograđuje, kao i tvrđave na Dunavu, u cilju sprečavanja eventualnih ugarskih prodora. Tokom 1737. godine utvrđenje je u austrijskom posedu. Karađorđe ga osvaja 1806. godine, ali ga Turci preotimaju 1813. i zadržavaju u svom posedu do 1862. godine kada je, prema ugovoru iz Kanlidže, razoreno miniranjem.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tvrđava u Užicu je u uslovima ratovanja hladnim oružjem bila gotovo neosvojiva. Čine je tri visinski različita dela: citadela na vrhu sa glavnom kulom, Srednji grad i Donji grad sa Vodenom kulom. Ovakav odbrambeni sistem bio je povezan bedemima i kulama. Od srednjeg dela grada spuštaju se dva bedema, do najjužnijeg dela strme litice na obali reke Đetinje, gde se nalazila Vodena kula, koja je u vreme opsada, omogućavala bezbedno snabdevanje grada vodom. U širem smislu ona predstavlja jedinstvenu konstrukciju na našem području. Bila je polukružne osnove, visoka 25 metara i podeljena na osam etaža međuspratnom drvenom konstrukcijom, navodi turizamuzica.org.rs.

Reka Đetinja

Đetinja Rina
 

Reka Đetinja je leva pritoka Zapadne Morave, nastaje u severnom delu Kremanske kotline, na jugozapadnim padinama planine Tare od od četiri manje reke.

Već na trećem kilometru od centra grada, počinje živopisna klisura reke Đetinje koja u svom centralnom delu gradi atraktivan kanjon.

Klisura Đetinje je proglašena Predelom izuzetnih odlika i označena je kao prirodno dobro od velikog značaja. Čitavu oblast karakteriše vrlo dinamična morfologija sa brojnim pećinama, vrtačama, škrapama ostenjacima…

Poseban prostor jedinstvene lepote je i Plaža na Đetinji ispod Starog grada. Ona je istovremeno i šetalište i staza zdravlja.

Hidrocentrala na reci je napravljena 1900. godine i jedan je od simbola grada Užica. To je prva električna centrala podignuta po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druga u svetu, svega pet godina posle podizanja iste takve na reci Nijagari u Americi.Ovde se nalazi i vodopad od 20 metara, koji se spušta niz padine, a koji je nastao izgradnjom Velike brane početkom prošlog veka u mestu zvanom Sinjevac.

U komentarima nam pišite šta obavezno mora da se poseti u okolini grada Užica.

(Blic)

Komentari(0)

Loading