LEPOTICA STARA 80 MILIONA GODINA Okružena vodopadima, ova pećina oduševljava posetioce, a nije daleko od Beograda i blizu je ovog manastira (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Resavska pećina, poznata i kao Divljakovačka pećina, predstavlja jedan od najvrednijih prirodnih spomenika u Srbiji. Smeštena na samo 20 kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, ova pećina je zaštićeno područje prve kategorije zbog svog izuzetnog prirodnog značaja.

resavska pećina
Lepote Srbije/J.J.

Na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac, nalazi se jedna od najvećih i najlepših pećina u Srbiji, duga 4,5 kilometara.

Resavska pećina, čija starost se procenjuje na oko 80 miliona godina, dok najstariji nakit ima 45 miliona godina, vrednovana je kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, zbog čega je stavljena pod zaštitu od strane Vlade Republike Srbije na predlog Ministarstva zaštite životne sredine. Za pećinu su znali samo čobani koji su se sklanjali od nevremena sa stadima ovaca. Jedan od čobana je otkriva 1962. godine sa svilajnačkim planinarima.

Pećinu su detaljno istražili novosadski speleolozi predvođeni dr. Jovanom Petrovićem. Radovi na uređenju pećine trajali su 10 godina, a zvanično je otvorena za posetioce 22. aprila 1972. godine. Od tada, Resavska pećina postala je popularna turistička destinacija, privlačeći posetioce svojim bogatstvom i raznobojnošću pećinskog nakita.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prostire se na četiri nivoa, a za turističke posete su uređeni samo delovi prva dva. Dužina pećine je 4.500 metara, od čega je istraženo 2.850 metara, dok je deo za turistički obilazak dug oko 800 metara. Unutrašnjost pećine je bogata brojnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Zbog bogatstva i raznobojnosti nakita, Resavska pećina je poznata i kao "Resavska lepotica".

Nakit pećine počinje od samog ulaza na 485 metara nadmorske visine i dolazi u tri boje - crvenoj, žutoj i beloj, u zavisnosti od minerala kroz koje voda prolazi. Dominantna crvena boja potiče od oksida gvožđa, bela od kristalnog kalcijuma, a žuta od primesa gline.

U gornjoj galeriji pećine nalaze se četiri dvorane - Dvorana sraslih stubova, Dvorana košnica, Predvorje istorije i Kristalna dvorana. Svaka od ovih dvorana ima svoje jedinstvene karakteristike i pećinske formacije koje privlače pažnju posetilaca. U donjoj galeriji nalazi se Koncertna dvorana, najveća i najlepša dvorana u pećini, kao i Bobanova dvorana i Blatna dvorana.

Resavska pećina, sa svojom bogatom istorijom i prirodnim lepotama, predstavlja jedno od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji. Sa stalnom temperaturom od 7°C i vlažnošću vazduha koja varira od 80 do 100%, pećina pruža jedinstveno iskustvo za sve posetioce. Cena ulaznica je 500 dinara za odrasle i 450 dinara za učenike, dok je za decu predškolskog uzrasta cena 50 dinara. Poseta Resavskoj pećini traje oko 40 minuta i moguća je u periodu od 1. aprila do 31. oktobra od 09 do 17 časova, a od 1. novembra do 31. marta od 08 do 16 časova.

Tokom posete, turisti mogu uživati i u mnogobrojnim vodopadima u okolini, kao i u poseti manastiru Manasija, pravom biseru srpske srednjovekovne kulture.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/83949/idealno-za-praznike-vodopad-veliki-buk-i-prelepa-priroda-resave-dva-sata-voznje-od-beograda-foto/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/kultura/vesti/85603/manasija-najlepsi-dragulj-srpske-kulture-i-nezaobilazno-mesto-da-se-vidi-kakva-smo-sila-bili/vest

 

Komentari(0)

Loading