IDEALNO ZA PRAZNIKE Vodopad Veliki Buk i prelepa priroda Resave, dva sata vožnje od Beograda (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Vodopad Veliki Buk, poznat i kao Lisine, je jedan od najvećih vodopada u Srbiji. Nalazi se na obroncima planine Beljanica u istočnoj Srbiji.

Veliki Buk
Shutterstock

Vodopad potiče od malog potoka Vrelo, desne pritoke reke Resave. Visok je 25 metara i nalazi se na više od 380 metara nadmorske visine.

Vodopad Veliki Buk je zaštićen kao izuzetan prirodni spomenik Republike Srbije. Količina vode  zavisi od vremenskih uslova i godišnjih doba, pri čemu je proleće najbolje vreme za posetu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U blizini vodopada nalaze se nekoliko seoskih restorana, a kanjon reke Resave i Resavska pećina su samo nekoliko kilometara udaljeni. Takođe, moguće je iznajmiti sobu u blizini vodopada, što pruža priliku za uživanje u prirodi i istraživanje okoline.

U blizini Vodopada Veliki Buk možete posetiti sledeće atrakcije:

Resavsku pećinu, jednu od najstarijih u Srbiji, poznatu po svojim impresivnim stalaktitima i stalagmitima. Nalazi se veoma blizu vodopada.

Krupajsko vrelo, još jedan prelep prirodni fenomen. Krupajsko vrelo je izvor reke Krupaje, sa kristalno čistom vodom koja izvire iz dubine zemlje.

Manastir Manasiju, jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture, sa impresivnim zidinama i freskama.

Svaka od ovih destinacija nudi jedinstveno iskustvo i priliku da uživate u prirodnim i kulturnim lepotama Srbije, a predstojeći praznici su idealni za uživanje u nestvarnim lepotama koje nudi resavski kraj.

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading