Voda iz ove banje proglašena za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji

15:00

Turizam 0

Banjski turizam u Srbiji postaje sve popularniji odabri domaćih ali i stranih turista.

Sijarinska banja
Shutterstock

Srbija je jako bogata prirodnim lepotama i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze, međutim, postoje i one banje na koje su svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Tularska banja nalazi se u opštini Medveđa, nedaleko od Leskovca. Ime je dobila po selu Tulare. O njenim lekovitim svojstvima govorili su i stari Rimljani.

Davne 1932. godine voda iz Tularske banje proglašena je za najbolju vodu Jugoslavije. Jedan izvor tople vode u ovoj banji meštani su nazvali "mali Gajzer", čija temperatura je iznosila 40 stepeni Celzijusovih. Temperatura drugog izvora koji daje hladnu i kiselu vodu je oko 23 stepena.

Sobe u blizini Tularske banje izdaje se po ceni od 2.550 dinara, piše Blic. Smeštaj se sastoji od kuhinje, kupatila, dnevne sobe, trpezarije. Apartman poseduje terasu, internet i parking.

Lekovita svojstva Tularske banje

Lekovite vode Tularske banje nisu dovoljno iskorišćenje. Savremenih turistički i medicinskih objekata u ovoj banji nema, pa je stanovništvo samoinicijativno koristi za razne bolesti. To su najčešće oboljenja organa za varenje, poremećaja metabolizma, anemičnih stanja i nervnih oboljenja.

Analize su ukazale da se u sastavu vode iz Tularske banje o murijatičnom kiseljaku sa povećanim sadržajem natrijuma, kalcijuma, hlora i bromne kiseline.

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading