Turistički vaučeri našli svoje mesto na "CRNOM TRŽIŠTU", ministarka Đenić reagovala na vesti o PREPRODAJI

20:00

Turizam 0

Vaučeri za subvencionisani odmor u Srbiji podeljeni su 15. januara u rekordnom roku, za samo dva sata.

Turistički vaučeri našli svoje mesto na "CRNOM TRŽIŠTU", ministarka Đenić reagovala na vesti o PREPRODAJI
Shutterstock/Kopaonik

Nakon toga, pojavili su se i oglasi u kojima ljudi nude vaučere za odmor, a iako nije tačno naglašeno da se radi o vaučerima koje država daje, Ministarstvo turizma uputilo je dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Uputili smo dopis MUP-u jer takvi oglasi iniciraju sumnju o zloupotrebi i prevarnim radnjama kada govorimo o subvencijama koje dodeljuje država, a ovo su subvencije za korišćenje ugostiteljskih usluga smeštaja", rekla je pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić za Tanjug.

Vrednost vaučera iznosi 10.000 dinara, dok su se na društvenim mrežama pojavili oglasi u kojima se nude po ceni od tri do pet hiljada dinara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, Đenićeva dodaje da vaučeri još uvek nisu odštampani, tako da je njihovo deljenje trenutno nemoguće.

"Građani su samo predali zahtev za dobijanje i korišćenje vaučera. Od Pošte su dobili eventualnu potvrdu da je njihov zahtev primljen, ali ne i da je provereno da li oni ispunjavaju uslove. U toku je postupak provere ispunjenosti svih uslova kod podnetih zahteva. Nakon toga kreće štampanje vaučera i oni se dostavljaju na kućnu adresu svakog korisnika koji je za to ostvario pravo", objasnila je Đenićeva.

Pomoćnica ministra je objasnila i da je svaki vaučer personalizovan, odnosno da sadrži lične podatke korisnika i matični broj, kao i naziv ugostiteljskog objekta u kome je izvršena rezervacija.

"Po korišćenju vaučera svakako je u obavezi da dati vaučer potpiše i korisnik gost i ugostitelj. Poziv za prodaju personalizovanih vaučera svakako su besmisleni. Osim toga, svako ko to čini zaista rizikuje da snosi određenu krivičnu odgovornost", rekla je Dunja Đenić iz Ministarstva turizma.

Isto važi i za ugostitelje, jer oni prilikom evidentiranja gosta, odnosno korisnika vaučera, moraju da provere lične podatke.

"Kada pričamo o ugostiteljima koji mogu da podlegnu takvoj vrsti prijema vaučera, snose jednu određenu odgovornost i potencijal prekršajne odgovornosti u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu. Svaki ugostitelj dužan je da izvrši evidenciju svakog korisnika usluge, posebno korisnika vaučera. U sistem eTurista dužan je da evidentira gosta i proveri podatke", rekla je Đenićeva.

Što se tiče velikog interesovanja građana za ovu subvenciju, Đenićeva je rekla da se nada novom kontingentu.

"Posebno smo zadovoljni jer je ovo jedna mera koja je pokazala izuzetno veliki značaj kada govotimo o podsticaju i razvoju domaćeg turizma i interesovanju naših domaćih turista za obilazak i upoznavanje prelepih krajeva naše zemlje. Verujem i nadam se da ćemo imati odobrene nove kontingente", rekla je ona. A da li i kada, dodaje, znaće se u narednih nekoliko nedelja.

Podsetimo, i direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je, nakon rekordnog interesovanja za vaučere, da će verovatno biti i novih.

"Verujem da će biti još vaučera. Poučeni prethodnim iskustvima, kada je bilo nedovoljno kapaciteta, ovog puta su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo turizma obezbedili dovoljan broj ponuda, više od 4.400 objekata", objasnio je Đorđević za TV Prva.

I ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u subotu biti prezentacija velikih planova Srbije, među kojima su i novi vaučeri za putovanja.

Vaučeri mogu da se koriste isključio na teritoriji Srbije i to u ugostiteljskim objektima koji učestvuju u sistemu dodele vaučera.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading