NAJLEPŠA ULICA NA SVETU NALAZI SE U SRBIJI Prijateljstvo ova dva čoveka zaslužno za njen izgled

16:00

Turizam 0

"Smatra se da su stabla dobijena na poklon, kao simbol velikog prijateljstva sa našim proslavljenim naučnikom Mihajlom Pupinom

najlepša ulica u kikindi
Printscreen/Youtube

Jedna od 50 najlepših ulica na svetu nalazi se u Kikindi i zove se Ulica generala Drapšina. Autentičnost ovog dela vojvođanskog grada prepoznao je ugledni svetski sajt "Arhitektura i dizajn". 

Ulica generala Drapšina specifična je po drvoredu koji pravi "zeleni tunel" iznad kolovoza. Ulica je duga oko dva kilometra. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i ima 389 stabala. Mnogi ne znaju da su ta stabla poklon američkog predsednika Frenklina Ruzvelta.

"Smatra se da su stabla dobijena na poklon, kao simbol velikog prijateljstva sa našim proslavljenim naučnikom Mihajlom Pupinom. Reč je o drvoredu koji prosto natkriljuje kuće i ulicu zbog čega je ovde i tokom najvećih žega sasvim prijatno u senci i hladovini", kaže Simona Barna, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture.

Kikinđani su veoma ponosni što imaju ovakvu ulicu, a oni koji su bar jednom prošetali ovuda, mogu da potvrde reči stručnjaka. "Bilo da šetate, vozite bicikl ili automobil prizor koji vas okružuje prolazeći kroz Ulicu generala Drapšina stimuliše sva naša čula", objašnjava Barna.

U drvoredu se nalazi 380 američkih koprivića (Celtis occidentalis) a ostatak čine stabla lipe, javora i duda. "Snaga koju biljke imaju je dobro poznata. One mogu da očiste vazduh, ali pored svega imaju terapeutski efekat. Zapravo je zaista ugodno dobiti prostor za opuštanje napravljen od mirisa, oblika i boja, a još lepše je kada čovek samo potpomogne svemu tome, a biljke načine čudo u prirodi. Naučno je dokazano da je svakom od nas potreban prostor za opuštanje, po mogućnosti na otvorenom, bogat vegetacijom, u kojem možemo razmišljati o prirodi, gde možemo misliti ili se samo prepustiti na bilo koji način, gde možemo mirisati, diviti se bojama i oblicima, gde možemo čuti zvuke i tišinu prirode", opisuje Barna.

Takođe je zanimljivo i to da svako stablo ima svoj zdravstveni karton. "Stabla obrazujući "zeleni tunel" iznad samog kolovoza godinama ulepšavaju Kikindu a gradske službe se trude da očuvaju drvored prvenstveno redovnim održavanjem. Svake godine stručnjaci proveravaju zdravlje stabala i svako ima svoj zdravstveni karton", otkriva pejzažni arhitekta Simona Barna.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading