Ova srpska planina je raj za alergične

21:00

Turizam 0

Naduven nos i suzne oči svakodnevica su onih koji muku muče s alergijama.

zlatibor
rina

Kako bi pronašli spas, mnogi s razlogom dolaze na Zlatibor, jer je koncentracija alergena, prema najnovijim merenjima, na ovoj planini manja nego u drugim mestima.

"Zlatiborski semafor u poslednjem izveštajnom periodu registrovao je polene sedam biljnih vrsta. Aktivni su bili poleni četinara, bokvice, trave, kiselice i koprive, jedan dan zabeleženo je prisustvo polena jasena, a dva dana polena čempresa", potvrđeni su za Regionalnu informativnu novinsku agenciju RINA najnoviji podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Koncentracije su bile veoma niske i nisu mogle izazvati alergijske reakcije, osim kod osoba koje su veoma osetljive na polene.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine savetuju da se nastavi kosidba pašnjaka i blagovremeno suzbijanje korovskih biljaka.

jelenov greben

Jeleni vam jedu iz ruke, toliko su pitomi da sve deluje kao bajka: Jelenov greben godinama je prava turistička atrakcija (FOTO)

Turizam

13:00

5 jul, 2024

Selo Olimje u Sloveniji pre tri godine i zvanično je proglašeno za najlepše selo u Evropi. Nestvarna prirodna lepota, ali i izuzetno kulturno-istorijsko bogatstvo samo su dodatno doprineli dobijanju ove laskave titule. Ono po čemu je takođe posebno jeste da je ovo selo najpoznatiji dom pitomih jelena koji vam ovde bukvalno jedu iz ruke. Na imanju od osam hektara živi krdo koje broji preko 100 jelena, košuta i muflona koji su postali prava atrakcija ovog sela u Sloveniji.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading