SVOJU SLAVU JE STEKLA NEVEROVATNOM LEPOTOM Rečica koja vijuga kroz prelepe krajolike između Zlatibora i Zlatara ostavlja bez daha (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Karakteristični meandri Uvca nalaze se na mnogim razglednicama i blogovima koji predstavljaju Srbiju

SVOJU SLAVU JE STEKLA NEVEROVATNOM LEPOTOM Rečica koja vijuga kroz prelepe krajolike između Zlatibora i Zlatara ostavlja bez daha (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Kanjon Uvca

Rečica koja vijuga kroz prelepe krajolike između Zlatibora i Zlatara možda nije jedna od najvećih reka u zemlji, ali je slavu stekla svojom neverovatnom lepotom. Karakteristični meandri Uvca nalaze se na mnogim razglednicama i blogovima koji predstavljaju Srbiju i privlače mnoge turiste koji žele da ovom prizoru prisustvuju uživo.  

 
Shutterstock/Uvac
 

Informacije i zanimljivosti o Uvcu

Na ovoj maloj reci izgrađene su čak dve hidroelektrane, Kokin Brod i Uvac, a za njihovu potrebu napravljena su i tri veštačka jezera, Sjeničko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero.

Zbog svojih uglavnom nepristupačnih kanjona, kraj Uvca su, pogotovo za vreme vladavine Turaka, skrivani mnogi manastiri. 

 

Printscreen/Youtube
 


Tu su nedavno obnovljeni manastir Uvac i manastir Dubrava, ali bilo je i mnogih drugih, kojih danas više nema. Veruje se da je jedan od njih legendarni manastir Janja, opevan u narodnoj pesmi Miloš u Latinima kao jedna od najvažnijih nemanjićkih zadužbina. 
Shutterstock/Kanjon Uvca
 


Nekoliko poslednjih kilometara, reka Uvac predstavlja granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ova reka u narodu je smatrana graničnom od davnina, jer je Uvac za vreme vladavine Miloša Obrenovića predstavljao granicu između Srbije i Turske.


Zbog nepristupačnog terena i gustih šuma kojima je reka okružena, Uvac je za vreme Osmanskog carstva često bio omiljeno skrovište hajduka.


Uvac je najveće stanište retkog beloglavog supa u Srbiji. 

 

Shutterstock/Uvac, beloglavi sup/ruža vetrova
 

Rezervat prirode Uvac

Shutterstock/Kanjon Uvca
 

 

Neponovljivi pogled na vijugave meandre Uvca učinio je okolinu ove reke jednom od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Brojni turisti dolaze u ovaj park prirode prvenstveno da bi uživali u čarima netaknute prirode, a za orintologe i speleologe predstavlja pogotovo posebno mesto.

Na jednom od vidikovca postavljen je panoramski teleskop sa kojeg se mogu gledati meandri i beloglavi supovi u letu. Plovidba turističkim čamcima duž uklještenih meandara i obilazak klisure sa reke obećava još jedan nezaboravan doživljaj na ovoj reci.

Beloglavi sup

vikipedija/Beloglavi sup
 

 

Beloglavi sup je najveća ptica Srbije, ali je, uprkos svojoj veličini, danas on stanovnik koga je retko naći na ovim prostorima. Ovoj ptici pogoduju visoke i nepristupačne litice pogodne za gnežđenje, a neophodna joj je i blizina vode. To je učinilo litice kraj Uvca savršenim mestom za opstanak ove retke i neobične vrste. 

Pre dvadesetak godina, beloglavi sup je bio pred izumiranjem, a danas je, zahvaljujući redovnoj ishrani, brojnost beloglavih supova porasla na oko 300 jedinki koje možete posmatrati kako krstare svojim nebeskim carstvom i hrane svoje mlade na liticama kanjona Uvca. 

Zlatarsko jezero 

Shutterstock/Zlatarsko jezero

 

Uvac je podario život nekolicini veštačkih jezera, od kojih je najpopularnije Zlatarsko jezero. Nalazi se na 15 kilometara od Nove Varoši, a tokom leta se transformiše u osvežavajuću turističku atrakciju. Spas od letnjih vrućina možete naći sunčanjem na pontonskoj plaži i plivanjem u bistroj vodi. Na obali se nalazi teren za odbojku na pesku, a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj... 

Shutterstock/Zlatarsko jezero, Kokin brod
 

Ledena pećina

Jedna od najzanimljivijih pećina u zemlji smeštena je ispod strmih litica kanjona Uvca. Naizgled jednostavan ulaz krije doslovno veliku tajnu, pećinski sistem dugačak više od šest kilometara. U pećini se mogu otkriti dvorane, pećinski ukrasi, stubovi i okamenjene draperije. Prilazak skrivenoj pećini moguć je samo preko reke, uz pomoć čamca i profesionalnih vodiča. 

Shutterstock/Ledena pećina, Uvac
 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading