TAJNI ŽIVOT BELOGLAVIH SUPOVA Mužjaci lenji i nije im do leta, a Jefimija raširila krila i "zapalila" iz Srbije u toplije krajeve

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Ove ptice imaju samo jednog partnera tokom života

TAJNI ŽIVOT BELOGLAVIH SUPOVA Mužjaci lenji i nije im do leta, a Jefimija raširila krila i "zapalila" iz Srbije u toplije krajeve
Rina

Samo što se malo nakon Tesle vratila na Uvac, ženka beloglavog supa Jefimija, nije dugo čekala niti želela da boravi u Srbiji. Raširila je svoja kriva i ponovo odletela, a ove zime odlučila je da hladne dane provede na jugositoku.

"Upravo je prešla 2000 kilometara i stigla do Sirije. Prošle godine je zimovala u Saudijskoj Arabiji zajedno sa Teslom. Nisu se razdvajali, a ove godine su se oboje vratili u svoje prirodno stanište. Ipak, on je ostao da prezimi na Uvcu, a ona je odletela u toplije krajeve. Izgleda su mužjaci ipak lenji u odnosu na ženske beloglave supove", rekli su u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Međutim, Jefimija nije jedina, pa je ove jeseni put istoka poletelo još nekoliko jedinki. Mladi sup sa oznakom 64 kome još uvek nije utvrđen pol u oktobru je uočen da je posetio Svetu Goru. To nije nimalo čudno, jer se oni vrlo često odlučuju na daleke letove.

Rina
 

„Do pete godine oni se ponašaju kao pravi tinjedžeri, obilaze svet i svuda lete. Kad dostignu polnu zrelost pronalaze partnera i sa njim ostaju čitav život. Ukoliko se jednom od njih nešto desi ne pronalaze drugog i ostaju sami. Prema podacima koje smo dobili na osnovu monotoringa 62 odsto njih se vraća u svoju koloniju, ovde na Uvac i tu svijaju gnezdo, dok se 38 odsto „skući“ u nekoj drugoj koloniji“, izjavio je za RINU Steva Radovanović iz SRP Uvac.

Kolonija beloglavih supova na Uvcu je druga po veličini u Evropi, a veća se nalazi samo u Španiji. Ove ptice nisu predatori i ne napadaju druge vrste, a hrane se isključivo leševima papkara. Iako su i mladunci poprilično krupni, to su izuzetno nežne i krhke jedinke što pokazuje i podatak da samo deset odsto mladih doživi polnu zrelost. Najčešće za njih bude koban prvi let, kada još uvek nespremni pokušavaju da polete iz gnezda sa litice.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading