GRAD SA TRI IMENA Prelepi parkovi, arhitektura gradjevina u širokoj glavnoj ulici sa brojnim kafe baštama samo su delić ovog prelepog mesta

Jelena Vamović

11:35

Turizam 0

Ako se povedemo pretpostavkom da je grad onakav kakvi su ljudi koji u njemu žive,onda je Zrenjanin stvarno poseban grad.

GRAD SA TRI IMENA Prelepi parkovi, arhitektura gradjevina u širokoj glavnoj ulici sa brojnim kafe baštama samo su delić ovog prelepog mesta
shutterstock

 

Zrenjanin je grad u Srbiji, sedište Srednjobanatskog okruga i značajan industrijski centar Banata i Vojvodine. Zrenjanin je, po površini teritorije koja mu administrativno pripada (1.326 km²), najveći grad u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvi utisci o gradu svih koji u njega dođu su uglavnom više nego pozitivni . Pogled na Pozorište (najstarije i najlepše barokno pozorišno zdanje u zemlji), Finansijsku palatu (danas Muzej) i Gradsku kuću široko je prepoznatljivo lice grada Zrenjanina.

Prelepi parkovi, arhitektura gradjevina u širokoj glavnoj ulici sa brojnim kafe baštama za predah i neizostavnom prijatnom muzikom dok šetate, jezero, fontane, kupališta, kulturne i sportske manifestacije, noćni život samo su neki od glavnih razloga zašto je Zrenjanin interesantan i atraktivan svojim posetiocima,koji po pravilu imaju pregršt lepih reči o njemu i želju da se ponovo u njega vrate.

shutterstock

 

Nazivi grada su se menjali kroz njegovu istoriju, pod nacionalnim i političim uticajem pojedinih naroda i političke prevlasti. Naziv Bečkerek mu je bio šest vekova, od prvih pisanih tragova do 1935. godine, Petrovgrad u periodu 1935—1941. pa vraćeno u predhodno u periodu nemačke okupacije, u periodu 1941—1944. Posle Drugog svetskog rata, grad je dobio ime Zrenjanin, 1946. godine, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. Zrenjanin je poznat po još nekim nazivima na drugim jezicima i od drugih naroda: mađ. Nagybecskerek, nem. Großbetschkerek, rum. Becicherecu Mare i Nova Barcelona.

shutterstock

 

Od 2009.-te kulturno bogatstvo Zrenjanina povećava i „Soundlovers“ muzički festival koji okuplja mlade i iz drugih banatskih gradova ali i znatno šire od ovog regiona. Zrenjanin su tako od osnivanja festivala posetile svetske zvezde elektronske muzike, koje su uz podršku najboljih pojedinaca iz naše zemlje, vatromet, audio i vizuelne efekte do tad ne viđene u Banatu, velike povoljnosti za smeštaj i provođenje slobodnog vremena u obilascima brojnih okolnih znamenitosti uvrstile festival i sam grad u sam vrh destinacija koje gosti posećuju.

U sam smiraj leta, poslednje nedelje avgusta se već decenijama u nazad održava manifestacija „Dani Piva“, kada Zrenjanin postaje meta mnogobrojnih turista. To je nedelja kada je Zrenjanin danonoćno budan. Program manifestacije se nastavlja u klubovima (koji uglavnom imaju posebne ponude tih dana), do sledećeg jutra.

 

Zrenjanin na mapi:

Komentari(0)

Loading