NAJSTARIJA I NAJVEĆA PEŠAČKA TURA U SRBIJI Fruška gora pruža atraktivne lokacije da "pustite korak" na zdrav način (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Iako ste možda verovali da samo pešačenjem ne možete postići efekat koji ste želeli i da vam je za to potrebno nekoliko sati znojenja u teretani nedeljno, varate se. Naime, najveći svetski treneri i stručnjaci kažu kako je pešačenje u nekim slučajevima mnogo bolja opcija od trčanja, teretane ili fitnesa.

NAJSTARIJA I NAJVEĆA PEŠAČKA TURA U SRBIJI Fruška gora pruža atraktivne lokacije da "pustite korak" na zdrav način (VIDEO)
Printscreen:google earth

Fruškogorska transverzala je najstarija i najveća planinarska transverzala u Srbiji, otvorena 1956. godine. Od otvaranja do danas prešlo ju je oko 3000 planinara, od čega tek nešto više od 200 nakon obnavljanja 1996. godine.

Transverzala • Poprečnica, linija ili površina koja preseca sistem linija ili površina (štrafta, maršuta, trasa, obilaznica)

O dužini transverzale postoje različiti podaci: zvanično je duga 160 kilometara, ali neka novija snimanja staze govore čak i o 180 kilometara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako je u poslednje vreme primetan manji broj transverzalaca nego pre tridesetak i više godina, transverzala je stalno aktivna, a o stazama brine Planinarski savez Vojvodine. Start i cilj se nalaze na Stražilovu, staza je markirana crveno-belim trouglovima, a 32 kontrolne tačke nalaze se na nekim od najinteresantnijih lokacija na planini.

Prošla je kroz nekoliko faza. 1996. godine je poslednji put transformisana i svečano obnovljena.

Staza počinje na samom ulazu u izletište na Stražilovu i odmah se oštro penje; na pojedinim mestima je malo odronjena i zarasla u šiblje, pa zato mnogi transverzalci radije biraju da se do KT1 popnu dobro uređenom stazom Fruškogorskog maratona.

KONTROLNE TAČKE

Od starta do KT1 ima oko 1 km, sve uglavnom uzbrdo. (Stražilovo)

Od KT1 do KT2 ima oko 9 km, stazom preko Selišta i Astala. (Planinarski dom pod Glavicom)

Od KT2 do KT3 ima oko 3,5 km, preko Paragova i Orlovog bojišta. (Popovica)

Od KT3 do KT4 ima oko 6 kilometara, preko Starih Ledinaca i isposnice uklesane u stenu jugoistočno od manastira. (Manastir Rakovac)

NAJSTARIJA I NAJVEĆA PEŠAČKA TURA U SRBIJI Fruška gora pruža atraktivne lokacije da Shutterstock
 

 

Od KT4 do KT5 ima oko 3,5 km. Staza je na nekim mestima zakrčena odronjenim kamenjem i srušenim drvećem, pa se prelazi za malo više vremena nego što piše na putokazima. (Dumbovački vodopad)

Od KT5 do KT6 ima oko 3,5 km, preko izletišta Rim. (Manastir Beočin)

Od KT6 do KT7 ima nešto manje od 4 km. Ovo je najzahtevnija etapa transverzale, što zbog teško prohodnog korita potoka kojim se ide prvim delom etape, što zbog uspona od oko 350 metara na relativno kratkoj deonici. (Crveni čot)

Od KT7 do KT8 ima oko 1,5 km. (Osovlje)

Od KT8 do KT9 ima oko 1,5 km, po grebenu Orlovac.

Od KT9 do KT10 ima oko 7,5 km, prvo dosta nizbrdo pa onda relativno ravnom deonicom preko Doline kestenova i Testere. (Andrevlje)

Od KT10 do KT11 ima oko 5 km, sa konstantnim blagim usponom. (Trešnjevac)

Od KT11 do KT12 ima oko 11,5 km. Ovo je najduža deonica transverzale i ujedno jedna od monotonijih, jer nakon prvih par kilometara uspona gotovo sve vreme prati grebenski put. (Rohalj baze)

Od KT12 do KT13 ima oko 9 km, gotovo ravnom deonicom, ali sa dosta gubljenja i pronalaženja prave staze, tako da je bolje rešenje pratiti grebenski put. (Manastir Đipša)

Od KT13 do KT14 ima oko 6,5 km, kolskim putevima kroz njive, preko Stare Bingule. (Manastir Kuveždin)

Od KT14 do KT15 ima oko 4 km, preko Divoša, uglavnom kolskim putevima. (Manastir Petkovica)

NAJSTARIJA I NAJVEĆA PEŠAČKA TURA U SRBIJI Fruška gora pruža atraktivne lokacije da Shutterstock
 

 

Od KT15 do KT16 ima nešto manje od 2 km, sve asfaltnim putem u konstantnom blagom usponu. (Manastir Šišatovac)

Od KT16 do KT17 ima oko 3 km, uglavnom blago nizbrdo do vikend naselja iznad Ležimira a onda uzbrdo do nekadašnjeg hotela. (Hotel "Fruška gora")

Od KT17 do KT18 ima nešto više od 10 km. Markacija nije dugo obnavljana, tako da na prvoj polovini deonice staza praktično ne postoji, zato je najbolje odmah posle hotela "Fruška gora" popeti se do grebenskog puta i onda ponovo uhvatiti transverzalnu stazu u blizini Popovog čota. (Jabuka)

Od KT18 do KT19 ima oko 3 km, sve strmo nizbrdo. (Manastir Bešenovo)

Od KT19 do KT20 ima malo više od 5 km, preko Bešenovačkog Prnjavora i Širokih ledina, prvo strmo uzbrdo a zatim lagano nizbrdo. (Manastir Mala Remeta)

Od KT20 do KT21 ima 4 km, putem kroz Jazak i Jazački Prnjavor. (Manastir Jazak)

Od KT21 do KT22 ima oko 8,5 km, konstantno uzbrdo preko grebena Carina i Isinog čota. (Brankovac)

Od KT22 do KT23 ima oko 4,5 km, stazom koja prati greben. (Zmajevac)

NAJSTARIJA I NAJVEĆA PEŠAČKA TURA U SRBIJI Fruška gora pruža atraktivne lokacije da Shutterstock
 

 

Od KT23 do KT24 ima oko 5 km, nizbrdo šumskom stazom koja prolazi ispod Vrdničke kule. (Manastir Ravanica)

Od KT24 do KT25 ima oko 7,5 km, konstantno uzbrdo do Kraljeve stolice a zatim grebenskim putem. (Iriški venac)

Od KT25 do KT26 ima 3 km, sve nizbrdo. (Manastir Novo Hopovo)

Od KT26 do KT27 ima nešto više od 2 km, kolskim putem kroz vikend naselje Krčevine i dalje šumskom stazom. (Manastir Staro Hopovo)

Od KT27 do KT28 ima nešto više od 4 km, sve uzbrdo. (TV toranj)

Od KT28 do KT29 ima nešto manje od 5 km, sve nizbrdo, prvo lagano a onda pred sam kraj vrlo strmo. (Manastir Grgeteg)

Od KT29 do KT30 ima oko 4,5 km kolskim putem kroz njive. (Manastir Krušedol)

Od KT30 do KT31 ima oko 3,5 km blago uzbrdo kolskim putem kroz njive i lepu četinarsku šumu. (Manastir Velika Remeta)

Od KT31 do KT32 ima oko 6,5 km, konstantno uzbrdo do grebena, a zatim blago nizbrdo. Do cilja transverzale na izletištu Stražilovo ima oko 1 km, strmom stazom nizbrdo sa nekoliko serpentina. (Brankov grob)

NAJSTARIJA I NAJVEĆA PEŠAČKA TURA U SRBIJI Fruška gora pruža atraktivne lokacije da Shutterstock
 

 

Ako se prelazi u etapama, transverzala fizički ne predstavlja naročito velik napor, ali zato ume da bude psihički zahtevno biti sam sa sobom na putu od 160 kilometara. Fruškogorsku transverzalu može da pređe svako u iole dobroj kondiciji.

Izvor: planinari.org, perpetummobile

 

Komentari(0)

Loading