NASLEĐE MONAHA SA SVETE GORE Iz ove svetinje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara (FOTO) (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Manastir Jovanje se nalazi na levoj obali Zapadne Morave na Kablaru.

NASLEĐE MONAHA SA SVETE GORE Iz ove svetinje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara (FOTO) (VIDEO)
Shutterstock

 

Manastir se prvi put pominje u turskom defteru oko 1540. godine. Po starom, usmenom predanju, kaže se da su manastir podigli monasi sa Svete Gore Atonske, koji su pobegli ispred najezde pljačkaša i da je to bilo „pre Kosova„. To isto svedoči natpis iznad crkve.

Vuk Karadžić u spisima iz 1824. godine pripoveda, da je manastir Jovanje bio lavra, iz koje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara. Po izgledu, veličini i lepoti, tadašnju crkvu on stavlja na prvo mesto među hramovima pod Kablarom. Nekada je ovde delovala prepisivačka škola, što svedoči jedno rukopisno jevanđelje iz srednjeg veka, koje se čuva u Beču.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir je mnogo puta pljačkan i rušen. Obnovljen je 1840. godine ali se ubrzo ponovo pretvara u ruševinu, sve do 1936. godine kada je, sa blagoslovom Presvete Bogorodice i Svetog vladike Nikolaja Srpskog, oživeo i ponovo počeo da služi Bogu i ljudima. „Ovo je rajsko mesto kojem nema ravna ni u Svetoj Gori atonskoj“ – reči su Rafaila Hilandarca, koje je izgovorio kada je 1937. godine, doveo 12 monahinja iz manastira Kalista u vekovni, stari manastir ali napušten, zapušten i opljačkan. Uprkos svim nedaćama manastir je obnovljen.

Izgradnjom hidrocentrale „Međuvrsje“ 1954. godine, manastir Jovanje je potopljen i premešten na novu lokaciju, sa Kablarske strane na levoj obali Zapadne Morave, „sakriven“ u šumi, na maloj zaravni u podnožju Jovanjskog brda. Na brdo na kome je manastir danas, monahinje su izmestile monaško groblje, kamen i stubove stare crkve. Nova crkva je osvećena 1959. godine.

Manastir Jovanje se pročuo po pomoći i čudima koja čini čudotvorna ikona Majke Božije Jovanjske, Brzopomoćnica, koja se nakazi u ovom hramu, a koja je dar duhovnika ovog manastira, Serafima Rusa. Mnoge je iscelila, tužne razveselila a nesrećne utešila.


Manastir Jovanje na mapi: 
 

 

 

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Komentari(0)

Loading