NASLEĐE MONAHA SA SVETE GORE Iz ove svetinje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara (FOTO) (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Manastir Jovanje se nalazi na levoj obali Zapadne Morave na Kablaru.

NASLEĐE MONAHA SA SVETE GORE Iz ove svetinje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara (FOTO) (VIDEO)
Shutterstock

 

Manastir se prvi put pominje u turskom defteru oko 1540. godine. Po starom, usmenom predanju, kaže se da su manastir podigli monasi sa Svete Gore Atonske, koji su pobegli ispred najezde pljačkaša i da je to bilo „pre Kosova„. To isto svedoči natpis iznad crkve.

Vuk Karadžić u spisima iz 1824. godine pripoveda, da je manastir Jovanje bio lavra, iz koje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara. Po izgledu, veličini i lepoti, tadašnju crkvu on stavlja na prvo mesto među hramovima pod Kablarom. Nekada je ovde delovala prepisivačka škola, što svedoči jedno rukopisno jevanđelje iz srednjeg veka, koje se čuva u Beču.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir je mnogo puta pljačkan i rušen. Obnovljen je 1840. godine ali se ubrzo ponovo pretvara u ruševinu, sve do 1936. godine kada je, sa blagoslovom Presvete Bogorodice i Svetog vladike Nikolaja Srpskog, oživeo i ponovo počeo da služi Bogu i ljudima. „Ovo je rajsko mesto kojem nema ravna ni u Svetoj Gori atonskoj“ – reči su Rafaila Hilandarca, koje je izgovorio kada je 1937. godine, doveo 12 monahinja iz manastira Kalista u vekovni, stari manastir ali napušten, zapušten i opljačkan. Uprkos svim nedaćama manastir je obnovljen.

Izgradnjom hidrocentrale „Međuvrsje“ 1954. godine, manastir Jovanje je potopljen i premešten na novu lokaciju, sa Kablarske strane na levoj obali Zapadne Morave, „sakriven“ u šumi, na maloj zaravni u podnožju Jovanjskog brda. Na brdo na kome je manastir danas, monahinje su izmestile monaško groblje, kamen i stubove stare crkve. Nova crkva je osvećena 1959. godine.

Manastir Jovanje se pročuo po pomoći i čudima koja čini čudotvorna ikona Majke Božije Jovanjske, Brzopomoćnica, koja se nakazi u ovom hramu, a koja je dar duhovnika ovog manastira, Serafima Rusa. Mnoge je iscelila, tužne razveselila a nesrećne utešila.


Manastir Jovanje na mapi: 
 

 

 

Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Turizam

11:00

13 jul, 2024

Osim prirodnih lečilišta banje se izdižu u sam vrh i zbog prirode koja ih okružuje ali i rekreativnih aktivnosti koje su prilagođene svim uzrastima. Jedna banja iako još uvek nije iskoristila puni potencijal, na dobrom je putu da se uskoro izdigne na sam vrh u posećenosti, posebno po ceni smeštaja koje ne prelaze 2.000 dinara, radi se o Pribojskoj Banji.

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading