OVDE JE NAPISANA HIMNA SVETOM SAVI Srpska svetinja čija će vas lepota i prefinjenost ostaviti bez daha!

J. K.

09:41

Turizam 0

Na jugozapadnim obroncima Fruške gore, kod sela Divoš, nalazi se manastir Kuveždin, posvećen Svetom Savi i njegovom ocu Stefanu Nemanji.

OVDE JE NAPISANA HIMNA SVETOM SAVI Srpska svetinja čija će vas lepota i prefinjenost ostaviti bez daha!
Shutterstock

 

Posle gotovo osamdeset godina, velika srpska svetinja se polako obnavlja i restaurira, uređuje se svetilište u kom je napisana i ispevana Himna Svetom Savi.

Prema predanju, manastir je osnovao poslednji srpski despot Stevan Štiljanović, sagrađen je 1520. godine, dobija stari sjaj, koji je imao sve dok ga u Drugom svetskom ratu, 1944. godine, ustaše nisu opljačkale i minirale.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Obnova spaljenog manastira počela je pre više od dve decenije, tada je sazidan južni deo konaka u izvornom obliku. Tokom narednih godina obnovljena su dva zvonika manastirske crkve. Urađena je nova drenaža oko crkve, jer su se posle miniranja manastira sve bujične vode sakupljale ispod crkve.

 

 

Na ruševinama istočnog krila sazidani su novi konaci. Minulih godina uloženo je mnogo truda i sredstava da se manastir potpuno obnovi, nesporno je i da predstoji još mnogo rada i ulaganja. za kada je planirano osvećenje obnovljene svetinje. Sve da bi Kuveždin dobio originalan izgled, kakav je imao do one kobne godine kada su ustaše iz njega proterale više od 60 monahinja, a od njega napravile zgarište.

Danas je kompletno osposobljen enterijer Crkve Svetog Save, rekonstruisan je ikonostas sa istim duborezom, kakav je bio prvobitni, koji je radio čuveni duborezac.

Manastiru je vraćeno 20 ikona, dela akademskog slikara Pavla Simića, koji je oslikao i enterijer crkve. Tako je crkva dobila unutrašnji izgled kakav je imala pre miniranja i paljenja.

Poslednjih godina manastir je ponovo vaspostavljen kao muški, a obnova manastira je u toku. Manastir je takođe 1990. godine stavljen pod zaštitu kao spomenik kulture. Obnova manastirske celine traje od 1997. godine, pod rukovodstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Manastir Kuveždin na mapi:

Komentari(0)

Loading