SVETO MESTO POMIRENJA SRPSKIH VLADARA Hram Svetog Jovana Krstitelja već sedam vekova svedoči o bogatoj istoriji Srbije

J. K.

15:15

Turizam 0

U porti hrama Svetog Jovana Krstitelja i Preteče u Orašju obeležen je veliki jubilej, sedam vekova postojanja ovog pravoslavnog hrama.

SVETO MESTO POMIRENJA SRPSKIH VLADARA Hram Svetog Jovana Krstitelja već sedam vekova svedoči o bogatoj istoriji Srbije
Printscreen

 

U selu Orašje na 9 kilometra severozapadno od Varvarina na prelazu Kalenićke reke, pritoke Velike Morave, iz planinsko brdskog u ravničarski tok na blagom uzvišenju gde se danas nalazi Crkva Svetog Jovana Krstitelja, postojao je sve do 1813. godine manastir koji se u literaturi pojavljuje kao manastir Orašje.

Letopis crkve Svetog Jovana Krstitelja u Orašju koja se čuva u crkvenoj biblioteci, govori da je manastir sagradio Kralj Milutin u 13. veku, koji je u svoje vreme najpre podigao prednji deo hrama a da je priprata delo Obrenovića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir je bio živopisan i imao je i svoje konake koji su postojali do Velike seobe Srba za vreme Arsenija Čarnojevića, pećkog patrijarha. Tada je manastir razoren i popaljen.

Posle Svištovskog mira u doba Mustafe paše narod je na inicijativu bratstva kaluđera manastira Kalenića obnovio manastir u Orašju i od tada pa sve do svršetka 2. svetskog rata bio je metoh manastira Kalenić.

Po završetku I srpskog ustanka manastir je razoren a narod je crkvu vrlo brzo obnovio i popravio jer je već 1815. godine imala svog sveštenika, popa Ognjana koji okupljenom narodu čitao pismo o pozivu na ustanak.

Kod ljudi u selu Orašju do današnjih dana je sačuvano narodno predanje da je manastir Orašje nikao na mestu pomirenja braće srpskih vladara Dragutina i Milutina koji su se nakon višegodišnjeg ratovanja tu izmirili a Milutin na mestu izmerenja podigao manastir.

Orašje na mapi:

Komentari(0)

Loading