VELIČANSTVENI VIDIKOVCI KOJI KRASE SRPSKU PLANINSKU LEPOTICU Sa jednog vrh videćete Višegrad, dok se na drugom gnezde suri orlovi

Jelena Vamović

13:08

Turizam 0

Vidikovci u Nacionalnom parku Tara predstavljaju najatraktivnije lokacije sa kojih se ovo zaštićeno područje upoznaje i doživljava na poseban način.

VELIČANSTVENI VIDIKOVCI KOJI KRASE SRPSKU PLANINSKU LEPOTICU Sa jednog vrh videćete Višegrad, dok se na drugom gnezde suri orlovi
shutterstock

 

Većina ih je skrivena i teško pristupačna, ali se do najlepših, ipak može doći ali naravno samo peške. Postoji devet uređenih vidikovaca koji ograđeni i bezbedni za posetioce, a pogled koji puca vredi milion dolara. Najpoznatiji je svakako Banjska stena, ali ništa manje lepo nije ni ostalih osam.

Rina.rs

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Crnjeskovo je vidikovac u predelu Kaluđerskih bara, nedaleko od crkve ,,Sabora Srpskih Svetitelja“. Od centra Kaluđerskih bara ka Crnjeskovu, vodi pešačka staza kroz bukovu šumu, stiže se na vidikovac. Odavde se pogled pruža ka drevnoj Gradini i Krstatoj steni, Sokolarici, dolini Rače, istoimenom manastiru, Bajinoj Bašti i drinskoj kotlini. Vidikovac Sokolarica  smešten je na obodu naselja Sokolina, a reč je o lokalitetu sačinjenom od nekoliko manjih, povezanih, vidikovaca koji se nalaze naspram Crnjeskova i Račanske šljivovice, a iznad Klisure Rače. Iako ime vidikovca to ne govori na ovim liticama se gnezde suri orlovi“, rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

rina.rs

 

Jedan od onih koji takođe gleda u dolinu Drine i susednu Bosnu i Hercegovinu je Osluša. Vidikovac je opremljen ložištem za vatru, drvenom nadstrešnicom sa klupama i stolovima, kao i informativnim tablama. Ovde se nalazi i poletište za paraglajdere.  Amateri bi trebalo da znaju da je najlakše dostupan vidikovac Brana Lazići koji se nalazi na istoimenoj brani na jezeru Zaovine.

rina.rs

 

„Do njega se dolazi autom, asfaltnim putem, a od Mitrovca je udaljen oko 7 km. Odavde se pogled pruža na malo jezero Spajići i zaseoke Lazići, Spajići i Popovići i vrhove Zborište i Gavran. Ovo mesto se smatra lokalitetom na kome je otkrivena Pančićeva omorika – njena stabla se vide desno od jezera Spajići na padinama brda Kik i zaštićena su u okviru rezervata “Vranjak”, kaže Milanović.

Jedan od najviših vrhova Nacionalnog parka Tara je Janjač i definitivno je jedan od najlepših vidikovaca iako nije toliko poznat među posetiocima. Nalazi se u Zaovinama, iznad Gornjih Karaklija, na samoj granici Srbije i Republike Srpske (BiH). Do njega se stiže uređenom stazom kroz zaselak Karaklije.

rina.rs

 

„Sa ovog vrha se pruža veličanstven panoramski pogled na područje Zaovina, masiv Tare, Crni vrh i Velik Stolac. Po lepom vremenu odavde se vidi Višegrad i čuvena ćuprija na Drini, Mehmed-paše Sokolovića, koju je u svom romanu opisao naš nobelovac Ivo Andrić. Takođe, ovde se vide i ostaci rovova iz Prvog svetskog rata“, kaže Ranko.

Sjenič se nalazi na Crnom Vrhu na 5,5 km od Predovog krsta prema Zaovinama i samo 100 m od šumskog puta. Na ovom lokalitetu dominira 12 m visoka drvena osmatračnica, a sa vidikovca se pruža pogled na šumoviti masiv Tare, selo Rastište, klisuru Dervente i jezero Perućac. Ovom putanjom pre stotinak godina išla je trasa šumske žičare kojom se posečena građa spuštala do Drine, a dalje je transportovana splavovima.

rina.rs

 

Ako se popenjete do Bilješke stene možete videti tanka, vretenasta stabla Pančićeve omorike – jedinstvene vrste četinara koja raste samo na prostoru srednjeg Podrinja. Međutim, usled izraženih klimatskih promena mnoga stabla su osušena. Sa Bilješke stene se pruža pogled na strme krečnjačke litice kanjona Drine i jezero Perućac. U Bosni, se vide ostaci srednjovekovnog utvrđenja Klotijevac i predeli Nacionalnog parka Drina. Pored izletničkog mobilijara, ovde se nalazi i kućica u kojoj je sniman film „Ptice koje ne polete“ sa Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi.

rina.rs

 

(Izvor: RINA.rs)

gostilje

NEVEROVATNE PRIRODNE LEPOTE Evo zašto su i kraljevi dolazili na Zlatibor (FOTO)

Turizam

19:00

11 jun, 2024

Zlatibor - Da je Zlatibor planina izuzetne lepote, otkrili su i sami kraljevi. Početak razvoja turizma na ovoj planini vezuje se za daleku 1893. godinu, kada je u posetu stigao srpski kralj Aleksandar Obrenović. I od tada je ova planina nezaobilazna turistička destinacija, sa pravom nosi epitet vazdušne banje, a to osete svi koji ovde kroče.

Komentari(0)

Loading