POGLED KOJI NE MOŽE DA SE KUPI Sa najvišeg vrha ove srpske planine vide se tri države kao na dlanu, lepota koja će vas očarati!

J. K.

19:45

Turizam 0

Vidikovci u Nacionalnom parku Tara predstavljaju najatraktivnije lokacije sa kojih se ovo zaštićeno područje upoznaje i doživljava na poseban način.

POGLED KOJI NE MOŽE DA SE KUPI Sa najvišeg vrha ove srpske planine vide se tri države kao na dlanu, lepota koja će vas očarati!
Shutterstock

 

Većina ih je skrivena i teško pristupačna. Ipak, do najlepših se svakako može doći ali naravno samo peške. Jedan od najviših vrhova Nacionalnog parka Tara je Janjač i definitivno jedan od najlepših vidikovaca iako nije toliko poznat među posetiocima. Sada je postao bogatiji za još jedan sadržaj, jer je u saradnji sa Turističkom organitacijom „Tara-Drina“ na njemu postavljen panoramski durbin.

Sa ovog vrha se pruža veličanstven panoramski pogled na područje Zaovina, masiv Tare, Crni vrh i Velik Stolac. Po lepom vremenu odavde se vidi Višegrad i čuvena ćuprija na Drini, Mehmed-paše Sokolovića, koju je u svom romanu opisao naš nobelovac Ivo Andrić. Takođe, ovde se vide i ostaci rovova iz Prvog svetskog rata. Sam vidikovac nalazi se u Zaovinama, iznad Gornjih Karaklija, na samoj granici Srbije i Republike Srpske (BiH). Do njega se stiže uređenom stazom kroz zaselak Karaklije.“, kazao je Ranko Milanović iz NP Tara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na teritoriji ovog nacionlanog parka postoji devet uređenih vidikovaca koji su ograđeni i potpuno bezbedni za posetioce, a pogled koji vas dočeka, vredi milion dolara.

Najpoznatiji je svakako Banjska stena, sa tog mesta možete videti sve lepote Nacionalnog parka Tara, ali ništa manje lepo nije ni ostalih osam, na kojima se učestalo dodaju novi sadržaji.

Na Banjskoj steni, najposećenijem vidikovcu na Tari zamenjena je sigurnosna ograda, a stara nadstrešnica je uklonjena i zamenjena sa tri nove. Takođe, dodato je i nekoliko klupa. Planirano je postavljanje i novih informativno – edukativnih tabli na putu ka vidikovcu“, istakao je Milanović.

Planina Tara ( Banjska stena) na mapi: 

 

 

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading