ISTORIJA NA OLTARU POLITIKE Simbol privrednog uspona srednjovekovne Srbije, bogati rudnici najkvalitetnijeg srebra i zlata

Jelena Vamović

18:00

Turizam 0

Dvadeset kilometara istočno od Prištine, u Pomoravlju, koje Albanci nazivaju Lugina e Anamoraves, na nadmorskoj visini od 1124 metra, osam srednjovekovnih kula-utvrđenja svedoči o bogatstvu jednog od najvažnijih gradova Balkana u srednjem veku, velikog rudarskog centra Evrope koji je na vrhuncu svog razvoja proizvodio 50 odsto potreba srebra na Kontinentu.

ISTORIJA NA OLTARU POLITIKE Simbol privrednog uspona srednjovekovne Srbije, bogati rudnici najkvalitetnijeg srebra i zlata
shutterstock

 

To je bio kosmopolitski grad, dostizao 10.000 stanovnika, na raskrsnici puteva karavana, čiji se zlatni vek okončao nakon austrijsko-turskog rata i konačnog pada pod Otomansko carstvo, u 17. veku.

Veruje se da je za vreme vladavine kralja Milutina sagrađen grad i naselje Novo Brdo. Postalo je jedna od najvažnijih naseobina nemačkih rudara Sasa (oni su Novo Brdo zvali Nyeu-berghe), a po njima se zvalo i Saško Mesto.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miša Gatalović (@gatalovic)

 

Od sredine 14. veka Novo Brdo postaje najvažnije rudarsko mesto u Srbiji i najznačajnije urbano središte. Srebro koje je eksploatisano u novobrdskim rudnicima sadržavalo je i primese zlata ponekad i do 33 odsto.

Novo Brdo se prvi put pominje 1326, već kao poznato rudarsko i trgovačko središte, gde su Dubrovčani vodili trgovinu i držali carinu. Saski valturci (rupnici, rudari) bili su glavni rudari, a osim Dubrovčana i drugih na trgu su trgovali i saski purgari (građani).

Zbog toga ga je i čuveni književnik Konstantin Filozof nazvao „grad srebrni i zlatni“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dacyn Channell (@zebrajocky)

 

Sasi su imali svoj sud od građana, svoje notare i urburare (za knjiženje rudarskog desetka), svoje crkve, i zbog svoga naprednoga rudarstva u Novom Brdu toliko su bili čuveni, da su ih odavde u 14 i 15 veku pozivali u Italiju i Španiju.

Drugi smatraju, da je tvrđava mnogo starija. Već u antici je bila Artana poznata po rudnicima zlata, srebra, olova i železa. Stručnjaci drže, da je bilo utvrđenje sagrađeno kao vizantijska ispostava u IX. veku, da bi nadzirao zlate rudnike, koji se nalaze oko grada; sav stari novac iz Dubrovnika su dobivali na ovom području. Utvrđenje, koje je sagrađeno na vrhu brda, ima pregled nad dolinom i putevima, koji vode u druge rudnike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arben (@arben.llapashtica)

 

Najveći procvat grad je imao za vreme despota Stefana Lazarevića, kada je dobio statut, odnosno poseban zakon.

U vremenu Stefana Dušana tu je postojala i kovnica novca, a od 1349. kovali su se groševi sa nazivom grada.

 

Novo Brdo na mapi:

 

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading