Koji običaj za Ivanjdan je obavezan za NEUDATE devojke?

19:00

Kultura 0

Za tri dana proslavljamo Ivanjdan u narodu poznat po zanimljivim običajima.

Ivanjdan
Shutterstock

U nedelju slavimo praznik Ivanjdan. U kalendaru Srpske pravoslavne crkve 7.jul ispisan je crvenim slovima kao veliki praznik - rođenje svetog Jovana Preteče, jedno od tri sveta rođenja koje se praznuje pored Hristovog i Bogorodičnog. Poznat je i kao "devojački praznik".

"Devojački praznik" – običaji i rituali posvećeni ženskom rodu

Ivanjdan je u narodu poznat i kao "devojački praznik" zbog brojnih običaja i rituala koji su posvećeni ženskom rodu. Venci od ivanjskog cveća, pesma devojaka, kićenje kuće za zdravlje ukućana, samo su neki od običaja koji prate Ivanjdan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ponegde je običaj i da se kroz vence od upletene jovanove trave na Ivanjdan provlače žene koje nemaju decu, a žele ih.

U nekim delovima Srbije postoji verovanje i da devojke koje nisu udate danas treba da u saksiji posade malo žita koje će pogledati 12. jula, na Petrovdan. Ukoliko su klice kao prstenovi, to znači da će se na jesen sigurno udati.

Takođe, rasprostranjeno je mišljenje da se na današnji dan može videti lik budućeg bračnog partnera – suđenika. Naime, u poslednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik.

Branje lekovitih trava i pletenje venca

U nizu živopisnih običaja posebno mesto ima branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća, praćeno pesmom devojaka.

U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo. Prema običajnom kalendaru, tri dana pre i tri dana posle praznika, ne ulazi se u vinograd.

Kaže se da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Praznik uvek pada u vreme Petropavlovskog posta, pa se ovog dana ne mrsi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading