KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

21:00

Kultura 0

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi
Printscreen/Facebook

Reč "Kosovo" potiče od slavenske reči kos - što je ime za vrstu crne ptice. Kada bismo prevodili naziv "Kosovo", značilo bi "zemlja/oblast ptice kos". Postoje indicije da je postojalo mesto sa istim imenom, po kojem je i čitava regija dobila ime. Inače, za pticu kos Albanci nemaju adekvatnu reč.

Kakva je ptica kos?

Kos je ptica pevačica iz porodice drozdova. Izvorno stanište mu je Evroazija i severna Afrika, a ljudi su ga preneli u Australiju i Novi Zeland. Živi u šumama i baštama u blizini čoveka. Viđa se uglavnom na tlu, gde provodi veći deo vremena, tražeći hranu.

Dužina kosa iznosi 23-29 cm, a težina 80-125 g. Ima dugačak rep. Mužjaci su crni sa narandžastim kljunom i žutim prstenom oko očiju, dok su ženke smeđe boje, nejasno pegave sa donje strane i tamnijeg kljuna. Mladunci su slični ženkama, ali sa jasnim mrkim pegama po telu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Peva najčešće u zoru i predveče, dok se tokom dana retko čuje.

Bogorodica Ljeviška Lepote Srbije/J.J.

Metohija potiče od jedne grčke reči

Metohija, sa druge strane, potiče od jedne grčke reči, odnosno izraza koji označava zemlju u vlasništvu manastira.

Ovaj naziv koriste isključivo Srbi.

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Komentari(0)

Loading