NIJE PO ĆOPIĆU! Kako je Brankov most dobio ime i zašto je poznat po samoubistvima

10:00

Kultura 0

Brankov most poznat je još i kao Most bratstva i jedinstva, jer se tako zvanično zvao za vreme socijalizma. Ipak, u našem narodu ustaljeniji je naziv Brankov most.

NIJE PO ĆOPIĆU! Kako je Brankov most dobio ime i zašto je poznat po samoubistvima
Shutterstock/brankov most

Ukupna dužina mosta iznosila je 474m (7.7+75,0+261,0+75,0+9,0+47,0 - počev od novobeogradske strane). Glavna mostovska konstrukcija, raspona 75+261+75m izvedena je kao viseći most po ugledu na viseći most preko reke Rajne u Kelnu.

Brankov most je po obimu saobraćaja drugi most po važnosti u Beogradu (posle Gazele). Otvoren je 1956. godine i dugačak je 261 metar.

Kako je dobio ime?

Za ovaj most koji je sinonim Beograda vezuju se mnoge priče, ali i zablude. Možda najpoznatija je ta da je ime dobio po Branku Ćopiću koji je skočio sa njega.

Omiljeni dečji pisac izvršio je samoubistvo 26. marta 1984. godine. Ćopić je nakon velikog pritiska komunističke partije odlučio da izlaz potraži u sigurnoj smrti, a svojoj supruzi ostavio je sakriveno oproštajno pismo.

Zabrinjavajući podaci

Most je i poznat po velikom broju samoubistava koja se izvrše ili pokušaju sa njega. Po nekim statitstikama svake godine oko 40 ljudi reši da izvrši samoubistvo skokom sa Brankovog mosta.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading