Ko je POLOŽAJNIK, kako ga dočekujemo i kakvu sreću nam donosi prva osoba koja na BOŽIĆ uđe u dom

10:00

Kultura 0

Vernici Srpske pravoslavne crkve slave najradosniji hrišćanski praznik

Ko je POLOŽAJNIK, kako ga dočekujemo i kakvu sreću nam donosi prva osoba koja na BOŽIĆ uđe u dom
rina

Pravoslavni vernici širom sveta sutra obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik, Božić koji se tradicionalno u Srba dočekuje sa brojnim običajima i za koji se vezuje duga tradicija. Posebnu simboliku nosi uloga položajnika za koja se veruje da će porodici doneti zdravlje i radost tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka.

Naime, na Božić, rano ujutru, prva osoba koja dođe u dom ima poseban status i naziva se – položajnik. NJegova misija je da donese radost u kuću.

On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: “Amin, bože, daj!”

Možda vas zanima:

Kada položajnik uđe, običaj je da pozdravi ukućane rečima “Hristos se rodi”, a onda da priđe ognju, uzme grančicu badnjaka i džara vatru uz reči: “Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica.” On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: “Amin, bože, daj!”

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka i da dok džara vatru gata po zvezdama u korist domaćina.

Obično ulogu položajnika ima dete, koje dobija simboličan poklon u znak zahvalnosti. Danas se sve češće preskače džaranje vatre, ali položajnik, darovi za položajnika u vidu čarapa, knjiga ili sitnih poklona i badnjak opstaju.

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading