ZAŠTO SE SRBI LJUBE TRI PUTA? Evo objašnjenja naše najstarije tradicije

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

Postoje dva objašnjenja ove tradicije u Srba.

ZAŠTO SE SRBI LJUBE TRI PUTA? Evo objašnjenja naše najstarije tradicije
Shutterstock

Pisao je o tome još Momo Kapor, kako te Srbin gotovo osuđujuće pogleda tokom pozdravljanja, gledajući da li ćeš prekinuti posle drugog poljupca i pomisliti da je dovoljno, a onda nakrivi glavu i didaktički te poljubi treći put, tako da pukne. A kad dođe stranac, njemu naravno treba odmah objasniti da “kod nas tako mora”, te on iz Srbije ode najeden, napijen i izljubljen.

Mnogi bi se iznenadili kada bi čuli da i neki drugi narodi vole da se toliko ljube, i to ravno tri puta. Holanđani, recimo. Postoji jedna velika razlika, doduše: Holanđani se ljube tri puta u isti obraz, a Srbin mora desno pa levo pa desno, nikako obrnuto, i jednaki će prekor dobiti onaj koji slučajno promaši stranu.

Ili bi se iznenadili kada bi čuli da je ljubljenje tri puta zaživelo tek sa buđenjem nacionalizma, i počelo se, u doba novog otkrivanja vere, vezivati za Sveto Trojstvo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavete nacionalne časti, a ono glasi:

“Kad se duže vreme nisu videli,

Srbi se ljube tri puta.

Onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji.

Srbi se ljube tri puta:

u ime života,

u ime smrti,

i u ime časti"

Pre toga smo se mahom ljubili dva puta, kao i dobar deo Evrope. U brojnim reprizama “Boljeg života”, recimo, može se videti da se svi u porodici Popadić uglavnom ljube – dva puta.

A kad smo kod “Boljeg života”, u njemu je glumila i Snežana Savić koja je baš negde u to doba, potkraj osamdesetih godina prošlog veka, snimila pesmu koja je uhvatila duh vremena, posebno onog kojeg će tek doći. “Tri poljupca hoću ja…”

Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao.

Prvi poljubac: U ime života, proslavlja vrednosti života, da se živi životom dostojnog časnog čoveka.

Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavim predcima.

Treći poljubac: U ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Drugi naš karakterističan pozdrav jeste tri prsta desne ruke podignuta ka nebu. Ovaj način pozdrava javlja se za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, gotovo je sigurno da se javio i par vekova ranije, tj. ovaj pozdrav se koristi u svečanim situacijama i prilikama. Tri prsta simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Svetom Trojstvu. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst, i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta. U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

(Opanak, Nedeljnik)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading