PSI KOJI SU TRAGIČNO POLOŽILI ŽIVOT NA KOŠARAMA Lister stradao u zasedi OVK, Crnog izrešetali pijani rezervisti

16:00

Kultura 0

Za ubistvo vojnog lica (službenog psa) dobili su 4 godina robije

PSI KOJI SU TRAGIČNO POLOŽILI ŽIVOT NA KOŠARAMA Lister stradao u zasedi OVK, Crnog izrešetali pijani rezervisti
Printskrin

Rejon Košare, mesto na tadašnjoj jugoslovensko-albansko granici, grobnica je 108 mladih vojnika, oficira i sprskih rezervista koji su 1998/1999. godine vodili neravnopravnu bitku sa takozvanom Oslobodilačkom vojskom Kosova i NATO paktom.

U moru herojskih priča i ličnih tragedija na obroncima Prokletija tokom agresije na SRJ ostale su u zapećku priče o vojnim psima, koji su voleli i čuvali vojsku, na kraju i položili svoj život za više ciljeve.

Jedan od njih je major Lister, koji je poslednji put zacvileo na Vaskrs 11. aprila 1999. godine, kada su kod Musine kuće u zasedi šiptara preobučenih u naše uniforme stradali i vodnik Ivan Vasojević “Jaguar”, Predrag Bogosavljević, Milenko Božić i Darko Bjelobrk.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Drugi je Crni. Službovao je na karauli Кošare u periodu od 1997. do 1999. godine. Upamćen je kao dobro izdresiran pas, koji je u isto vreme bio i opasan, ali i velika maza. Po svedočenjima graničara, isti su ga poslednje godine baš razmazili.

Zahvaljujući njemu, 30. septembra 1998. godine kada je u prvoj velikoj zasedi OVK pod vođstvom Agima Ramadanija stradalo šest vojnika (Vladimir Radoičić, Miladin Gobeljić, Ilija Pavlović, Miroslav Jocić i Miloš Pavlović), spašen je život kapetanu Goranu Loznici, koji je teško ranjen uspeo da pobegne u šumu u kojoj se onesvestio. Crni ga je nedugo zatim nanjušio, i kapetan je tada spašen sigurne smrti.

Crni je jedini službeni pas koji je preživeo pakao Кošara, ali nije dočekao kraj rata.

Naime, 15. juna 1999.godine nakon što su se graničari povukli sa Košara u Batušu, čekajući dalji raspored, vojnici i Crni su se šetali ulicama Batuše. Dosta rezervista i dobrovoljaca proslavljalo je kraj rata uz alkohol, što se dosta puta u ratu pokazivalo kao loš izbor.

Crni je počeo da laje na nekoliko rezervista koji su bili toliko pijani da su krenuli da ga gađaju kamenjem. Nakon što im se Crni približio i počeo još više da laje, rezervisti repetiraju puške i na mesto ubijaju Crnog.

Veoma malo je falilo da graničari linčuju rezerviste, međutim, došli su oficiri koji su rezerviste odmah odveli na suđenje. Za ubistvo vojnog lica (službenog psa) dobili su 4 godina robije.

Crni je istog dana sahranjen u Batuši, kako bi kako graničari kažu, čuvao granicu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

manastir Bođani

Od čudesne ikone do zanatskog piva: Priča o Manastiru Bođani

Kultura

16:00

23 maj, 2024

Manastir Bođani nadaleko čuven po svojoj ikoni Bogorodice Bođanske, koja je jedna od šest pravoslavnih kanonizovanih ikona u svetu i jedan od bisera vrednog kulturno-istorijskog nasleđa u opštini Bač, poznat je i po činjenici da se u njemu proizvodi zanatsko pivo pod nazivom „Tri svetlosti“.

Komentari(0)

Loading