GDE JE BIO IZGRAĐEN PRVI FUDBALSKI TEREN U SRBIJI? Krivac za to bio je sin beogradskog trgovca koji je sa studija iz Berlina poneo neobični suvenir

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Prva fudbalska lopta se pojavila u Srbiji davne 1896. godine, doneo ju je Hugo Buli u trenutku kada se sa školovanja u Nemačkoj vratio u Beograd.

GDE JE BIO IZGRAĐEN PRVI FUDBALSKI TEREN U SRBIJI? Krivac za to bio je sin beogradskog trgovca koji je sa studija iz Berlina poneo neobični suvenir
Shutterstock

Ubrzo je u sklopu Gimnastičarskog društva osnovana prva Loptačka sekcija, ali je bio potreban i prvi pravi teren za igre sa loptom.

1899. u "Hajd parku" na Topčiderskom brdu izgrađen je prvi fudbalski teren, a na njemu je odigrana prva fudbalska utakmica između dve ekipe članova društva za igru loptom.

Iako tačna pravila za igru niko nije znao, entuzijazam za igru nije nestajao, pa su nešto kasnije preveli i objavili nemačka pravila kada loptanje nogom ubrzo dobija naziv fudbal. Problemi su nestali kad je 1905. Anastas Sr. Hristodulo objavio knjižicu "Loptanje nogom", prevod fudbalskih pravila sa nemačkog jezika.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

GDE JE BIO IZGRAĐEN PRVI FUDBALSKI TEREN U SRBIJI? Krivac za to bio je sin beogradskog trgovca koji je sa studija iz Berlina poneo neobični suvenir Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Srbija se pokazala kao plodno tle za novu igru i uskoro, već 19. maja, Beograđani su videli prvu fudbalsku utakmicu. Na prostoru kod Nebojšine kule ispod Kalemegdana, članovi Loptačke sekcije Gimnastičkog drupštva "Soko" sugrađanima su pokazali novu igru. O ovom događaju izvestile su i novine, napominjući da je igra korisna za mladiće jer pomaže razvoj mišića.

Datum prve fudbalske utakmice je zapisan i dobro upamćen, međutim, značajni istorijski događaji uslovili su promenu podataka. Taj, za srpski fudbal i sport uopšte, značajan dan zapisan je po julijanskom kalendaru. Vreme danas merimo po gregorijanskom i zbog razlike od 13 dana u odnosu na stariji kalendar proslava se pomera za kraj meseca.

Prva lopta i prva utakmica uslovili su i okupljanja u organizacije i klubove. Na inicijativu Huga Bulija i podršku Andre Nikolića, ministra inostranih poslova Srbije, 1. maja 1899. u "Trgovačkoj kafani" održana je Osnivačka skupština Prvog srpskog društva za igru loptom. Za predsednika je izabran Feti Bej, turski poslanik u Beogradu, a za potpredsednika advokat Mihailo Živadinović.

Tog dana postavljen je temelj za izgradnju srpske "kuće fudbala".

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading