OSNOVALE GA JUGOSLOVENSKE DIPLOMATE Prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara (MAU) je muzej u beogradskom naselju Senjak, na teritoriji opštine Savski venac, otvoren 23. maja 1977. godine. U pitanju je prvi i jedini muzej u jugoistočnoj Evropi koji je posvećen isključivo kulturama i umetnostima Afrike.

OSNOVALE GA JUGOSLOVENSKE DIPLOMATE Prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta (VIDEO)
Shutterstock

Nalazi se na Topčiderskom brdu u ulici Andre Nikolića br. 14, a astoji se od stalne postavke koju čini gotovo hiljadu predmeta sa prostora zapadne Afrike.

Muzej je nastao je od zbirke originalnih umetničkih predmeta koje su, tokom svog dugogodišnjeg boravka u Africi sakupili bračni par Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar i za koje su dobili pismenu dozvolu o iznošenju iz država Afrike, a poklonili su je gradu Beogradu 1974. godine. Izgradnju zgrade je omogućila Skupština grada Beograda. Kolekciju čine religijski magijski, ukrasni i upotrebni predmeti od drveta, bronze, tekstila, kamena, keramike kao što su maske, sklupture od bronze i drveta, zatim tkanine, nakit, muzički instrumenti itd.

Muzej je otvoren za publiku 23. maja 1977. godine kao jedan od događaja koji slave četrdesetpetogodišnjicu Titovog vođenja Komunističke partije Jugoslavije. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Kao jedna od retkih beogradskih građevina koje su projektovane za muzejske namene, zgrada muzeja svedoči o dinamičnoj i slojevitoj istoriji, jer je nastala adaptacijom i proširivanjem nekadašnjeg ateljea, namenski građenog za jugoslovenskog državnika i umetnika Mošu Pijade, koji su koristili i Zora Petrović i Boško Karanović.

Posebna pažnja bila je posvećena rešenju ulaza u muzej, koji jeste monumentalan, ali nije nametljiv, i zbog toga „odstupa od svih naših klasičnih predstava o muzejskim zdanjima teške monumentalnosti.

Zgrada je znatno promenjena 1989. godine izgradnjom kupole na prvom spratu, prema projektu arhitekte Slobodana Milićevića.

Dizajn stalne postavke poručen je kao dopuna planiranju zgrade. Arhitekti Slobodan Mašić i Saveta Mašić su dizajnirali vitrine i celokupni enterijer, dok je autorka koncepta stalne postavke Jelena Aranđelović-Lazić. Celokupan dizajn stalne postavke Muzeja izrazito je modernistički, kao i prvobitna zgrada. Eksponati su izloženi po geografskim i etničkim celinama, uz eduaktivne legende i fotografije koje prikazuju upotrebu predmeta u određenom kontekstu.

Stalna postavka muzeja predstavlja tradicionalne umetnosti zajednica Zapadne Afrike i čine je autentični predmeti koji pripadaju kulturama naroda Bambara, Dogon, Marka, Malinke, Mosi, Bobo, Kisi, Baga, Dan, Gere, Senufo, Baule i Ašanti.

Muzej afričke umetnosti ima različite programe animacije i edukacije koji su prilagođeni uzrastima i interesovanjima posetilaca.

Muzej organizuje i Afro festival svake godine. On je prvi put održan 1997. godine povodom obeležavanja jubileja - dvadeset godina Muzeja afričke umetnosti. Festival je najavljen kao prva multikulturna manifestacija ove vrste u Jugoslaviji.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading