REMEK DELO STANISLAVA BINIČKOG Premijerno je izvedena 1903. godine i predstavlja prvu operu u istoriji srpske umetničke muzike.

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

Opera „Na uranku“ je muzičko-scensko delo srpskog kompozitora Stanislava Biničkog. Operski libreto napisao je srpski pisac Branislav Nušić.

REMEK DELO STANISLAVA BINIČKOG Premijerno je izvedena 1903. godine i predstavlja prvu operu u istoriji srpske umetničke muzike.
Printscreen

Opera „Na Uranku“ nastala je iz saradnje kompozitora i dirigenta Stanislava Biničkog i dramskog pisca Branislava Nušića. Njihova ranija saradnja vezana je za pokušaje da se publici Narodnog pozorišta u Beogradu prikaže nešto drugačije, originalno i bliskije operi kroz delo Ljiljan i omorika iz 1900. godine. Nedugo nakon ove saradnje počinju rad na operi „Na uranku“.

Siže opere nije nije nastao na osnovu već napisane drame, već da je Branislav Nušić namenski napisao operski libreto, oslanjajući se na sugestije Biničkog, kako bi tekst što prirodnije odgovarao muzici.

Opera Na uranku premijerno je izvedena 20. decembra 1903. godine na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, dok je uvertira izvedena par meseci ranije na jednom koncertu zajedno sa „Skercom“ Petra Krstića. Iako je veristički uticaj primaran, ova opera je zapravo sinteza verizma i tradicionalne opere sa elemenatima srpskog folklora uz dodatke orijentalnog prizvuka, a u svrhu karakterizacije likova i kolorisanja ambijenta. Binički je imao u vidu da prva srpska opera mora imati ne samo siže koji će se odvijati u ambijentu srpskog sela, već da i muzika mora dočarati taj ambijent.

 

Komentari(0)

Loading