NJEGOVA SVETOST PATRIJARH SRPSKI U MANASTIRU MILEŠEVA Na današnji dan pre više od četiri veka spaljene su mošti Svetog Save

J. K.

09:21

Kultura 0

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije obišao je manastir Mileševu gde ga je dočekao Preosvećeni Episkop mileševski Atanasije sa mnogobrojnim vernim narodom Prijepolja i susednih gradova.

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH SRPSKI U MANASTIRU MILEŠEVA Na današnji dan pre više od četiri veka spaljene su mošti Svetog Save
Rina

 

Danas, na 425. godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save njegova svetost će služiti Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Mileševi.

Manastir Mileševa zapamćen je u istoriji kao veoma značajno kulturno, istorijsko, prosvetno, narodno središte srpskog naroda. Mileševski hram je, među svima hramovima Srpske pravoslavne crkve, najviše zaslužio da se nazove Svetosavskim hramom jer, upravo u mileševskom hramu boravile su mošti prvog srpskog prosvetitelja i Arhiepiskopa Svetoga Save, preko 360 godina, od prenosa iz Trnova pa dok nisu potegnute odavde i ponesene, od strane Osmanlija, na beogradski Vračar, da tamo budu spaljene”, kaže vladika mileševski Atanasije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Svečanoj doksologiji prisustvovali su preosvećena gospoda episkopi žički Justin, kruševački David, timočki Ilarion, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, predstavnici lokalnih vlasti, Vojske Srbije, Islamske zajednice Srbije, kulturnih i javnih ustanova.

U ranim popodnevnim časovima, njegova svetost Patrijarh Porfirije će nastaviti boravak u Eparhiji mileševskoj, gde će mu oko 14 časova pred hramom Svetog velikomučenika Georgija na Gukama u Pljevljima biti priređen svečani doček a planirano je i osvećenje crkveno-narodnog doma.

Patrijarh srpski Porfirije će od 9. do 12. maja boraviti u kanonskoj poseti svetosavskim eparhijama Mileševskoj, Zahumsko-hercegovačkoj, Crnogorsko-primorskoj i Budimljansko-nikšićkoj.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading