Kako su izgledali prvi ugostiteljski objekti u Srbiji
Pre nego što su moderni restorani postali deo svakodnevice, u Srbiji su postojali hanovi, mehane i gostionice u kojima su se okupljali trgovci, putnici i lokalno stanovništvo. Ova mesta nisu bila samo prostori za obedovanje, već i centri društvenog života.
Prvi beogradski restorani – Gde su se okupljali putnici i trgovci?
Jedan od prvih poznatih restorana u Beogradu bio je kafana „Dardaneli“, otvorena u 19. veku. Ova kafana nalazila se blizu današnje Knez Mihailove ulice i bila je poznata po bogatoj ponudi jela i okupljanju umetnika i intelektualaca. Takođe, kafana „Znak pitanja“, otvorena 1823. godine, i danas postoji kao jedan od simbola starog Beograda.
Možda vas zanima:
DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
KONOBARICA: "Kada želimo da gosti odu, koristimo OVAJ TRIK"
Mnogi komentatori složili su se da koriste isti trik...
Možda vas zanima:
DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
KONOBARICA: "Kada želimo da gosti odu, koristimo OVAJ TRIK"
Mnogi komentatori složili su se da koriste isti trik...
Možda vas zanima:
DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
KONOBARICA: "Kada želimo da gosti odu, koristimo OVAJ TRIK"
Mnogi komentatori složili su se da koriste isti trik...
Šta se jelo u prvim restoranima?
Meni u starim restoranima oslanjao se na tradicionalnu srpsku kuhinju, uz uticaje turske, austrougarske i mediteranske gastronomije. Najčešća jela uključivala su:
- Jagnjetinu ispod sača
- Pasulj sa suvim mesom
- Riblju čorbu i pečenu pastrmku
- Pite i proje
- Slatkiše poput urmašica i baklava
Najpoznatiji restorani van Beograda
Osim prestonice, i drugi gradovi Srbije imali su čuvene restorane.
Niš – Restoran „Mrak“ bio je poznat po svojim mesnim specijalitetima i gostoprimstvu.
Novi Sad – „Lipa“ je bila jedno od mesta gde su gosti uživali u lokalnim ribljim specijalitetima.
Kragujevac – Mehane na starom karavanskom putu nudile su putnicima topao obrok i prenoćište.
Ugostiteljstvo kroz vekove
Prvi restorani u Srbiji nisu bili samo mesta za obedovanje, već i društveni centri gde su se vodili razgovori o politici, umetnosti i životu. Iako su se trendovi menjali, duh srpske gostoljubivosti ostao je nepromenjen, a neke od najstarijih kafana i restorana i danas čuvaju duh prošlih vremena.
SUNČANO NA SVETOG NIKOLU: Sada je jasno kakva nas zima čeka prema narodnom verovanju
Još od davnina se smatralo da vreme na ovaj veliki praznik najavljuje kakvi će biti zimski meseci pred nama
STARINSKI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO: Ne postoji ukusnije!
Donosimo vam starinski recept za slavsko žito.
Polovina vernika slavi, a polovina odlazi na slavu: Sutra je Sveti Nikola, a ove običaje treba ispoštovati
Pravoslavni vernici sutra slave Nikoljdan, krsnu slavu posvećenu Svetom Nikoli - zaštitniku putnika, domorodaca i siromašnih. Tradicionalno, slavlje obuhvata slavsku trpezu, molitve, darivanje dece i poštovanje običaja koji se prenose generacijama.
Da li post sme da se prekine i može li se nastaviti? Ako ste u iskušenju, ovo morate da znate
Božićni post počinje danas, a mnogi vernici su i dalje u nedoumici da li sme da se prekine.
DEČACI SU NEKAD NOSILI IME KOJE SRBI SADA KAO LUDI DAJU DEVOJČICAMA: Nećete verovati vidite KOJE je u pitanju
Jedno tumačenje govori da je ime nastalo od reči persijskog porekla i da u prevodu znači “lala”, odnosno “prolećni cvet”
Komentari(0)