Kako su izgledali prvi ugostiteljski objekti u Srbiji

Pre nego što su moderni restorani postali deo svakodnevice, u Srbiji su postojali hanovi, mehane i gostionice u kojima su se okupljali trgovci, putnici i lokalno stanovništvo. Ova mesta nisu bila samo prostori za obedovanje, već i centri društvenog života.
Prvi beogradski restorani – Gde su se okupljali putnici i trgovci?
Jedan od prvih poznatih restorana u Beogradu bio je kafana „Dardaneli“, otvorena u 19. veku. Ova kafana nalazila se blizu današnje Knez Mihailove ulice i bila je poznata po bogatoj ponudi jela i okupljanju umetnika i intelektualaca. Takođe, kafana „Znak pitanja“, otvorena 1823. godine, i danas postoji kao jedan od simbola starog Beograda.
Možda vas zanima:

DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.

KONOBARICA: "Kada želimo da gosti odu, koristimo OVAJ TRIK"
Mnogi komentatori složili su se da koriste isti trik...
Možda vas zanima:

DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.

KONOBARICA: "Kada želimo da gosti odu, koristimo OVAJ TRIK"
Mnogi komentatori složili su se da koriste isti trik...
Možda vas zanima:

DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.

KONOBARICA: "Kada želimo da gosti odu, koristimo OVAJ TRIK"
Mnogi komentatori složili su se da koriste isti trik...
Šta se jelo u prvim restoranima?
Meni u starim restoranima oslanjao se na tradicionalnu srpsku kuhinju, uz uticaje turske, austrougarske i mediteranske gastronomije. Najčešća jela uključivala su:
- Jagnjetinu ispod sača
- Pasulj sa suvim mesom
- Riblju čorbu i pečenu pastrmku
- Pite i proje
- Slatkiše poput urmašica i baklava
Najpoznatiji restorani van Beograda
Osim prestonice, i drugi gradovi Srbije imali su čuvene restorane.
Niš – Restoran „Mrak“ bio je poznat po svojim mesnim specijalitetima i gostoprimstvu.
Novi Sad – „Lipa“ je bila jedno od mesta gde su gosti uživali u lokalnim ribljim specijalitetima.
Kragujevac – Mehane na starom karavanskom putu nudile su putnicima topao obrok i prenoćište.
Ugostiteljstvo kroz vekove
Prvi restorani u Srbiji nisu bili samo mesta za obedovanje, već i društveni centri gde su se vodili razgovori o politici, umetnosti i životu. Iako su se trendovi menjali, duh srpske gostoljubivosti ostao je nepromenjen, a neke od najstarijih kafana i restorana i danas čuvaju duh prošlih vremena.

SVAKI LIST DETELINE KRIJE MOĆNO ZNAČENJE, EVO I KOJA SU: Toliko su JAKA da ćete ih ČUVATI KAO OČI U GLAVI
Ova biljka je puna simbolike

OVE SU NAJČUDNIJE REČENICE U SRPSKOM JEZIKU: Stranci ih nikada neće razumeti, pogledajte samo OVAJ SPISAK
Nekada i same reči budu previše za opisivanje određenih situacija, pa se brzo latimo neobičnih uzvika, poput: "uh", "eh", "abe" ili "pu"

Crna ruka – zaverenici koji su promenili tok svetske istorije
Ko su bili ljudi iz senke koji su delovali po kafanama, šumama i podrumima Beograda – i zapalili Evropu?

"Lile za Miholjske zadušnice": Jesenji običaj paljenja vatre za duše predaka
Zaboravljen ritual iz sela zapadne Srbije koji je vekovima čuvan od zaborava

OVO IME JE STARO I IMA PREJAKO ZNAČENJE: Nosila ga je najveća srpska HEROINA
Veruje se da je ovo ime nastalo od imena Milica, a muški oblik ovog imena je Milunko
Komentari(0)