SVI ĆE GA OBOŽAVATI Namaz od maslina gotov za 10 minuta, idealan za dane posta
Hrišćanski post, kao deo duhovne prakse, ne samo da ima značajnu ulogu u očuvanju vere, već pruža i brojne zdravstvene prednosti. Odricanjem od teških jela i okretanjem ka lakšim, biljnim namirnicama, post pomaže telu da se očisti od toksina i obnovi energiju.
Počeo je Gospojinski post i mnogi poste. Jedna od namirnica koju možemo koristiti tokom posta su masline, koje se često nazivaju „zelenim zlatom Mediterana“. Masline su bogate zdravim mastima, antioksidansima i vitaminima, čime doprinose zdravlju srca, snižavaju holesterol i podržavaju zdravu probavu. U nastavku vam predstavljamo jednostavan i ukusan recept za posni namaz od maslina koji će uneti dašak mediteranske kuhinje u vaš dom.
Namaz od maslina
Za ovaj namaz je potrebno da izdvojite bukvalno deset minuta.
Potrebno:
250 g crnih maslina
2 kašike soka od limuna
3 čena belog luka
2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
Priprema: U blender dodajte masline, beli luk, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve dobro izblendirajte, posolite, pa još jednom izblendirajte. Namaz prebacite u staklenu posudu. Namaz možete jesti kao glavni obrok ili uz neko jelo, a na Mediteranu je obavezan uz ribu i morske plodove.
Prijatno!
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)