ČIME DA ZAMENITE JAJA U RECEPTU? Nekoliko predloga idealnih za dane posta

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

U nekim receptima kao npr za palačinke, dovoljno je da dodate više drugih sastojaka, kao što su mleko ili voda, i da preskočite jaje.

žumance
Shutterstock

U drugim receptima neophodna je zamena jajeta jer jelo neće biti isto. Postoji više zamena koje vezuju, zgušnjavaju ili podižu smesu, tj. deluju poput kvasca. Mi vam donosimo osnovne zamene kao i neke dodatne, koje vam u vreme posta mogu pomoći u pripremi slanih i slatkih jela.

1.Osnovne zamene

1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba

1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode

1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode

1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo

2.Dodatno

-Zamenite jaje lanenim semenom

Napravite tzv "laneno jaje". Pomešajte kašiku lana sa tri kašike ključale vode pa pustite da odstoji 10 minuta. Dobićete smesu poput belanceta.

-Zamenite jaje čia semenkama

Pomešajte kašiku mlevenog čia semena sa tri kašike vode pa ostavite da odstoji 20 minuta.

-Zamenite jaje gaziranom vodom

U palačinkama možete da dodate 1/4 šoljice gazirane vode umesto jajeta.

-Akvafaba

Akvafaba je tečnost koja se dobija kuvanjem mahunarki. Tačnije, to je je proceđena voda u kojoj se kuvao grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebija i druge mahunarke. Kao zamena za jaja najčešće se koristi leblebijina voda, jer ima neutralan ukus i miris.

Akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, ali ima i sve što sadrži jedno jaje. Pored svega, bitno je istaći da je niskokalorična, nema holesterol, niti masnoće.

Najsličnija je belancetu, jer peni, pa možete da dobijete "sneg". Neutralnog mirisa i ukusa odgovaraće za pripremu slanih i slatkih jela. Pravilo je da 3 kašike akvafabe menjaju 1 jaje a 2 kašike menjaju belance u receptu.

(Lepote Srbije/Trpeza)

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/95348/voda-iz-cesme-bunarska-ili-flasirana-evo-sta-su-rekli-naucnici/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/95519/dodajte-ovo-u-crni-luk-kad-przite-kuvari-tvrde-da-je-jelo-ukusnije-100-puta-nego-inace/vest

Komentari(0)

Loading