ČIME DA ZAMENITE JAJA U RECEPTU? Nekoliko predloga idealnih za dane posta
U nekim receptima kao npr za palačinke, dovoljno je da dodate više drugih sastojaka, kao što su mleko ili voda, i da preskočite jaje.

U drugim receptima neophodna je zamena jajeta jer jelo neće biti isto. Postoji više zamena koje vezuju, zgušnjavaju ili podižu smesu, tj. deluju poput kvasca. Mi vam donosimo osnovne zamene kao i neke dodatne, koje vam u vreme posta mogu pomoći u pripremi slanih i slatkih jela.
1.Osnovne zamene
1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba
1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode
1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode
1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo
2.Dodatno
-Zamenite jaje lanenim semenom
Napravite tzv "laneno jaje". Pomešajte kašiku lana sa tri kašike ključale vode pa pustite da odstoji 10 minuta. Dobićete smesu poput belanceta.
-Zamenite jaje čia semenkama
Pomešajte kašiku mlevenog čia semena sa tri kašike vode pa ostavite da odstoji 20 minuta.
-Zamenite jaje gaziranom vodom
U palačinkama možete da dodate 1/4 šoljice gazirane vode umesto jajeta.
-Akvafaba
Akvafaba je tečnost koja se dobija kuvanjem mahunarki. Tačnije, to je je proceđena voda u kojoj se kuvao grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebija i druge mahunarke. Kao zamena za jaja najčešće se koristi leblebijina voda, jer ima neutralan ukus i miris.
Akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, ali ima i sve što sadrži jedno jaje. Pored svega, bitno je istaći da je niskokalorična, nema holesterol, niti masnoće.
Najsličnija je belancetu, jer peni, pa možete da dobijete "sneg". Neutralnog mirisa i ukusa odgovaraće za pripremu slanih i slatkih jela. Pravilo je da 3 kašike akvafabe menjaju 1 jaje a 2 kašike menjaju belance u receptu.
(Lepote Srbije/Trpeza)
Pročitajte još:

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.
Komentari(0)