MOĆNA NAMIRNICA Sve blagodati PŠENIČNIH KLICA i način kako da ih napravite, nećete verovati koliko su ZDRAVE!
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna. pšenične klice
Evo kako ih možete pripremiti i koji su njihovi zdravstveni benefiti:
Priprema pšeničnih klica:
Prvo, pokvasite pšenicu u čistoj, mlakoj vodi (najbolje u odnosu 2:1). Stavite je u staklenu posudu, prelijte vodom i prekrijte gazom.
Možda vas zanima:
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
Počinje sezona JAGODA: Evo koja količina se preporučuje za dnevni unos
Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta
Možda vas zanima:
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
Počinje sezona JAGODA: Evo koja količina se preporučuje za dnevni unos
Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta
Možda vas zanima:
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
Počinje sezona JAGODA: Evo koja količina se preporučuje za dnevni unos
Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta
Ostavite da stoji preko noći. Nakon što prenoći, procedite pšenicu i ponovno je prekrijte gazom. Isperite klice jednom ili dvaput dnevno dok ne porastu jedan do dva centimetra.
Ako želite da klice pozelene, stavite ih na sunce dva-tri dana kako bi se aktivirao hlorofil.
Klice uvek moraju biti vlažne, ali ne skroz mokre. Možete ih staviti u frižider, ali upotrebite ih kroz nekoliko dana i svakodnevno ih ispirajte vodom.
Zdravstveni benefiti pšeničnih klica
Bogate su vlaknima, daju dvostruko više vlakana nego komad pšeničnog hleba.
Povećava se količina vitamina u klicama tokom klijanja, kao i raznih probavnih enzima i nutrijenata.
Bogate su vitaminima E, C i B, aminokiselinama, belančevinama i mineralima poput fosfora, kalijuma i magnezijuma.
Štite i jačaju imunitet i srčani mišić, snižavajući štetni LDL-holesterol i trigliceride.
Poboljšavaju vid, pozitivno deluju na zube, kosu, nokte i kožu.
Smanjuju slobodne radikale u telu i dobre su za prevenciju bolesti.
Ako želite izgubiti na težini, uvrstite pšenične klice u ishranu jer su tvrde i zahtevaju duže žvakanje. Možete ih žvakati same ili dodavati u salate, omlete, povrće ili ispeći hleb s njima.
Pšenične klice su vredna namirnica i korisno je uvrstiti ih u ishranu.
Pročitajte još;
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Komentari(0)