BLITVA Kraljica zdravlja koju često treba imati na meniju, evo kako da je spremate
Blitva je povrće sa izuzetno visokim nutritivnim vrednostima i korisna je kako sirova, tako i kuvana.

Nutritivna vrednost blitve:
Blitva je bogata polifenolima, betalainom i karotenoidima, koji su odlični borci protiv slobodnih radikala, zapaljenja i razvoja mnogih bolesti.
U 100 grama kuvane blitve, nalazi se:
Samo 35 kalorija.
3 grama proteina.
4 grama vlakana.
7 grama ugljenih hidrata.
572 miligrama vitamina K.
306 miligrama vitamina A.
5 miligrama vitamina C.
150 miligrama magnezijuma.
95 miligrama gvožđa.
89 miligrama vitamina E.
Bakar i mangan.
Vitamin B12.
102 miligrama kalcijuma.
Zdravstvene koristi blitve:
Blitva je odličan regulator krvnog pritiska i može smanjiti stopu javljanja srčanog udara i srčane insuficijencije.
Pomaže dijabetičarima regulisanjem nivoa šećera u krvi i može doprineti regeneraciji ćelija pankreasa koje luče insulin.
Blitva je takođe korisna za očuvanje zdravlja srca, krvnih sudova, očiju i kože.
Recept za kuvanu blitvu:
Blitva sa krompirom i belim lukom
Sastojci:
1 do 2 veze blitve
4 srednje velika krompira
4 čena belog luka
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu
Priprema:
Operite blitvu i odvojite listove od peteljki, zatim isecite na sitnije komade.
Krompire oljuštite i isecite na kolutove.
Beli luk sitno iseckajte.
U velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri, zagrejte malo maslinovog ulja.
Dodajte beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
Dodajte krompire i blitvu. Posolite i pobiberite.
Dodajte malo vode, pokrijte šerpu i ostavite da se dinsta na srednje niskoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući.
Kada krompiri i blitva omekšaju, jelo je gotovo. Možete ga začiniti i sokom od limuna.
Poslužite toplo uz komad svežeg hleba.
Ovaj recept je jednostavan, a blitva će dodati divan ukus i hranljive sastojke vašem obroku. Blitva je zaista na listi top namirnica kada je reč o efektu na zdravlje, pa je korisno uključiti je u ishranu.

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Komentari(0)