BLITVA Kraljica zdravlja koju često treba imati na meniju, evo kako da je spremate
Blitva je povrće sa izuzetno visokim nutritivnim vrednostima i korisna je kako sirova, tako i kuvana.
Nutritivna vrednost blitve:
Blitva je bogata polifenolima, betalainom i karotenoidima, koji su odlični borci protiv slobodnih radikala, zapaljenja i razvoja mnogih bolesti.
U 100 grama kuvane blitve, nalazi se:
Samo 35 kalorija.
3 grama proteina.
4 grama vlakana.
7 grama ugljenih hidrata.
572 miligrama vitamina K.
306 miligrama vitamina A.
5 miligrama vitamina C.
150 miligrama magnezijuma.
95 miligrama gvožđa.
89 miligrama vitamina E.
Bakar i mangan.
Vitamin B12.
102 miligrama kalcijuma.
Zdravstvene koristi blitve:
Blitva je odličan regulator krvnog pritiska i može smanjiti stopu javljanja srčanog udara i srčane insuficijencije.
Pomaže dijabetičarima regulisanjem nivoa šećera u krvi i može doprineti regeneraciji ćelija pankreasa koje luče insulin.
Blitva je takođe korisna za očuvanje zdravlja srca, krvnih sudova, očiju i kože.
Recept za kuvanu blitvu:
Blitva sa krompirom i belim lukom
Sastojci:
1 do 2 veze blitve
4 srednje velika krompira
4 čena belog luka
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu
Priprema:
Operite blitvu i odvojite listove od peteljki, zatim isecite na sitnije komade.
Krompire oljuštite i isecite na kolutove.
Beli luk sitno iseckajte.
U velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri, zagrejte malo maslinovog ulja.
Dodajte beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
Dodajte krompire i blitvu. Posolite i pobiberite.
Dodajte malo vode, pokrijte šerpu i ostavite da se dinsta na srednje niskoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući.
Kada krompiri i blitva omekšaju, jelo je gotovo. Možete ga začiniti i sokom od limuna.
Poslužite toplo uz komad svežeg hleba.
Ovaj recept je jednostavan, a blitva će dodati divan ukus i hranljive sastojke vašem obroku. Blitva je zaista na listi top namirnica kada je reč o efektu na zdravlje, pa je korisno uključiti je u ishranu.
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Najmekše domaće kiflice sa džemom — bez kvasca, savršene za doručak ili večeru
Ako tražite brzi doručak/večeru ili prijatni desert za goste — isprobajte ovaj recept!
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta
U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
Komentari(0)