BLITVA Kraljica zdravlja koju često treba imati na meniju, evo kako da je spremate

Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Blitva je povrće sa izuzetno visokim nutritivnim vrednostima i korisna je kako sirova, tako i kuvana.

blitva
Shutterstock

Nutritivna vrednost blitve:

Blitva je bogata polifenolima, betalainom i karotenoidima, koji su odlični borci protiv slobodnih radikala, zapaljenja i razvoja mnogih bolesti.

U 100 grama kuvane blitve, nalazi se:

Samo 35 kalorija.
3 grama proteina.
4 grama vlakana.
7 grama ugljenih hidrata.
572 miligrama vitamina K.
306 miligrama vitamina A.
5 miligrama vitamina C.
150 miligrama magnezijuma.
95 miligrama gvožđa.
89 miligrama vitamina E.
Bakar i mangan.
Vitamin B12.
102 miligrama kalcijuma.

Zdravstvene koristi blitve:

Blitva je odličan regulator krvnog pritiska i može smanjiti stopu javljanja srčanog udara i srčane insuficijencije.

Pomaže dijabetičarima regulisanjem nivoa šećera u krvi i može doprineti regeneraciji ćelija pankreasa koje luče insulin.

Blitva je takođe korisna za očuvanje zdravlja srca, krvnih sudova, očiju i kože.

Recept za kuvanu blitvu:

Blitva sa krompirom i belim lukom
Sastojci:

1 do 2 veze blitve
4 srednje velika krompira
4 čena belog luka
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu

Priprema:

Operite blitvu i odvojite listove od peteljki, zatim isecite na sitnije komade.
Krompire oljuštite i isecite na kolutove.
Beli luk sitno iseckajte.
U velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri, zagrejte malo maslinovog ulja.
Dodajte beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
Dodajte krompire i blitvu. Posolite i pobiberite.
Dodajte malo vode, pokrijte šerpu i ostavite da se dinsta na srednje niskoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući.
Kada krompiri i blitva omekšaju, jelo je gotovo. Možete ga začiniti i sokom od limuna.
Poslužite toplo uz komad svežeg hleba.

Ovaj recept je jednostavan, a blitva će dodati divan ukus i hranljive sastojke vašem obroku. Blitva je zaista na listi top namirnica kada je reč o efektu na zdravlje, pa je korisno uključiti je u ishranu.

 

 

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading