SRPSKE KNEDLE MEĐU NAJBOLJIMA: Naše poslastice na zavidnim mestima
Gastronomski portal Tejst Atlas objavio je listu najboljih knedli na svetu, a među njima su se našle i slatke srpske knedle.

Nedavno se na listi "najgorih srpskih jela" na prvom mestu pojavio poznati vojvođanski dezert: Rezanci s makom. Ova presuda portala Tejst Atlas je mnoge iznenadila, ali izgleda da je sada jedna druga vojođanska poslastica "ispravila" ovu lošu reputaciju, tako što je dobila (zaslužene) pohvale.
Na listi od ukupno 100 najboljih knedli iz celog sveta, srpske knedle sa šljivama, to jest gomboce, našle su se među prvih 50 - tačnije, na 44. mestu, ispred hrvatskih štrukli.
S obzirom da su više od deset prvih mesta zauzele knedle iz Azije, koje su u ovom delu sveta veliki specijalitet, može se reći da su gomboce dospele na veoma visoko mesto.
Na prvom se nalazi indonežanske riblje knedle, somai, a na 20. mestu se nalazi ruski peljmeni, knedle punjene mlevenim mesom. Interesantno je da je više od deset mesta na listi preuzela Italija, poznata po različitim vrstama knedli.
Kako napraviti knedle sa šljivama/gomboce
Ovu poslasticu nije teško napraviti. Pre svega, bitno je da koristite beli krompir, kao i da ga ručno pasirate, jer će vam tada biti potrebno manje brašna.Bolje je kad brašna ima manje, jer testo neće biti tvrdo, već će knedle biti savršeno mekane. Takođe, ono što je bitno je da vruć krompir upija više od hladnog, pa je bitno da testo dobro ohladite u frižideru. Isprobajte sledeći recept:
Sastojci:
1 kilograma belog krompira
1 jaje
2 kašike ulja
malo soli
300 grama oštrog brašna
20 šljiva
200 grama prezli
200 grama šećera
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite, pa kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Procedite i ispasirajte, pa ga ostavite da se ohladi u frižideru. Dodajte ulje, jaje i brašno. Izvadite koštice iz šljiva. Kada smesu sjednite, uzmite komad smese u veličini šake, pa stavite unutra šljivu i oblikujte lopticu. Kuvajte ih u ključaloj vodi 15 minuta, pa uvaljajte u prezle, koje prethodno treba propržili na malo ulja sa šećerom.
(RT)

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)