SRPSKE KNEDLE MEĐU NAJBOLJIMA: Naše poslastice na zavidnim mestima
Gastronomski portal Tejst Atlas objavio je listu najboljih knedli na svetu, a među njima su se našle i slatke srpske knedle.
Nedavno se na listi "najgorih srpskih jela" na prvom mestu pojavio poznati vojvođanski dezert: Rezanci s makom. Ova presuda portala Tejst Atlas je mnoge iznenadila, ali izgleda da je sada jedna druga vojođanska poslastica "ispravila" ovu lošu reputaciju, tako što je dobila (zaslužene) pohvale.
Na listi od ukupno 100 najboljih knedli iz celog sveta, srpske knedle sa šljivama, to jest gomboce, našle su se među prvih 50 - tačnije, na 44. mestu, ispred hrvatskih štrukli.
S obzirom da su više od deset prvih mesta zauzele knedle iz Azije, koje su u ovom delu sveta veliki specijalitet, može se reći da su gomboce dospele na veoma visoko mesto.
Na prvom se nalazi indonežanske riblje knedle, somai, a na 20. mestu se nalazi ruski peljmeni, knedle punjene mlevenim mesom. Interesantno je da je više od deset mesta na listi preuzela Italija, poznata po različitim vrstama knedli.
Kako napraviti knedle sa šljivama/gomboce
Ovu poslasticu nije teško napraviti. Pre svega, bitno je da koristite beli krompir, kao i da ga ručno pasirate, jer će vam tada biti potrebno manje brašna.Bolje je kad brašna ima manje, jer testo neće biti tvrdo, već će knedle biti savršeno mekane. Takođe, ono što je bitno je da vruć krompir upija više od hladnog, pa je bitno da testo dobro ohladite u frižideru. Isprobajte sledeći recept:
Sastojci:
1 kilograma belog krompira
1 jaje
2 kašike ulja
malo soli
300 grama oštrog brašna
20 šljiva
200 grama prezli
200 grama šećera
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite, pa kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Procedite i ispasirajte, pa ga ostavite da se ohladi u frižideru. Dodajte ulje, jaje i brašno. Izvadite koštice iz šljiva. Kada smesu sjednite, uzmite komad smese u veličini šake, pa stavite unutra šljivu i oblikujte lopticu. Kuvajte ih u ključaloj vodi 15 minuta, pa uvaljajte u prezle, koje prethodno treba propržili na malo ulja sa šećerom.
(RT)
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)