SRPSKE KNEDLE MEĐU NAJBOLJIMA: Naše poslastice na zavidnim mestima

11:00

Gastronomija 0

Gastronomski portal Tejst Atlas objavio je listu najboljih knedli na svetu, a među njima su se našle i slatke srpske knedle.

knedle sa šljivama
Shutterstock

Nedavno se na listi "najgorih srpskih jela" na prvom mestu pojavio poznati vojvođanski dezert: Rezanci s makom. Ova presuda portala Tejst Atlas je mnoge iznenadila, ali izgleda da je sada jedna druga vojođanska poslastica "ispravila" ovu lošu reputaciju, tako što je dobila (zaslužene) pohvale. 

Na listi od ukupno 100 najboljih knedli iz celog sveta, srpske knedle sa šljivama, to jest gomboce, našle su se među prvih 50 - tačnije, na 44. mestu, ispred hrvatskih štrukli. 

S obzirom da su više od deset prvih mesta zauzele knedle iz Azije, koje su u ovom delu sveta veliki specijalitet, može se reći da su gomboce dospele na veoma visoko mesto. 

Na prvom se nalazi indonežanske riblje knedle, somai, a na 20. mestu se nalazi ruski peljmeni, knedle punjene mlevenim mesom. Interesantno je da je više od deset mesta na listi preuzela Italija, poznata po različitim vrstama knedli.

Kako napraviti knedle sa šljivama/gomboce

Ovu poslasticu nije teško napraviti. Pre svega, bitno je da koristite beli krompir, kao i da ga ručno pasirate, jer će vam tada biti potrebno manje brašna.Bolje je kad brašna ima manje, jer testo neće biti tvrdo, već će knedle biti savršeno mekane. Takođe, ono što je bitno je da vruć krompir upija više od hladnog, pa je bitno da testo dobro ohladite u frižideru. Isprobajte sledeći recept:

Sastojci:

1 kilograma belog krompira

1 jaje 
2 kašike ulja
malo soli
300 grama oštrog brašna
20 šljiva 
200 grama prezli
200 grama šećera  

 

Priprema: 
Krompir oljuštite i isecite, pa kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Procedite i ispasirajte, pa ga ostavite da se ohladi u frižideru. Dodajte ulje, jaje i brašno. Izvadite koštice iz šljiva. Kada smesu sjednite, uzmite komad smese u veličini šake, pa stavite unutra šljivu i oblikujte lopticu. Kuvajte ih u ključaloj vodi 15 minuta, pa uvaljajte u prezle, koje prethodno treba propržili na malo ulja sa šećerom. 

(RT)

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Tagovi:

Komentari(0)

Loading