SRPSKE KNEDLE MEĐU NAJBOLJIMA: Naše poslastice na zavidnim mestima
Gastronomski portal Tejst Atlas objavio je listu najboljih knedli na svetu, a među njima su se našle i slatke srpske knedle.

Nedavno se na listi "najgorih srpskih jela" na prvom mestu pojavio poznati vojvođanski dezert: Rezanci s makom. Ova presuda portala Tejst Atlas je mnoge iznenadila, ali izgleda da je sada jedna druga vojođanska poslastica "ispravila" ovu lošu reputaciju, tako što je dobila (zaslužene) pohvale.
Na listi od ukupno 100 najboljih knedli iz celog sveta, srpske knedle sa šljivama, to jest gomboce, našle su se među prvih 50 - tačnije, na 44. mestu, ispred hrvatskih štrukli.
S obzirom da su više od deset prvih mesta zauzele knedle iz Azije, koje su u ovom delu sveta veliki specijalitet, može se reći da su gomboce dospele na veoma visoko mesto.
Na prvom se nalazi indonežanske riblje knedle, somai, a na 20. mestu se nalazi ruski peljmeni, knedle punjene mlevenim mesom. Interesantno je da je više od deset mesta na listi preuzela Italija, poznata po različitim vrstama knedli.
Kako napraviti knedle sa šljivama/gomboce
Ovu poslasticu nije teško napraviti. Pre svega, bitno je da koristite beli krompir, kao i da ga ručno pasirate, jer će vam tada biti potrebno manje brašna.Bolje je kad brašna ima manje, jer testo neće biti tvrdo, već će knedle biti savršeno mekane. Takođe, ono što je bitno je da vruć krompir upija više od hladnog, pa je bitno da testo dobro ohladite u frižideru. Isprobajte sledeći recept:
Sastojci:
1 kilograma belog krompira
1 jaje
2 kašike ulja
malo soli
300 grama oštrog brašna
20 šljiva
200 grama prezli
200 grama šećera
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite, pa kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Procedite i ispasirajte, pa ga ostavite da se ohladi u frižideru. Dodajte ulje, jaje i brašno. Izvadite koštice iz šljiva. Kada smesu sjednite, uzmite komad smese u veličini šake, pa stavite unutra šljivu i oblikujte lopticu. Kuvajte ih u ključaloj vodi 15 minuta, pa uvaljajte u prezle, koje prethodno treba propržili na malo ulja sa šećerom.
(RT)

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim
Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

RECEPT ZA PUNJENE ZAPEČENE PRŽENICE: Ideja za jeftin doručak koji će vas oduševiti (VIDEO)
Prženice pripremljene na poseban način

Ove 3 poslastice Jugosloveni su tamanili: Lako se spremaju, a ukus osvaja, nećete se pokajati ukoliko ih spremite
Ove tri poslastice s razlogom su i danas popularne.

RECEPT ZA PUNJENE PILEĆE ŠNICLE: Idealne su kao glavni obrok, a najbolje se slažu uz kremasti pire krompir i svežu salatu (VIDEO)
Pripremite sočne i neodoljive punjene pileće šnicle koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Komentari(0)