POZNATE OD DAVNINA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, evo zašto
Semenke bundeve imaju mnogo korisnih svojstava za zdravlje i zbog toga se od davnina koriste u domaćoj medicini.

Semenke bundeve sadrže proteine, vitamine, minerale i ulje. Neki od minerala koje seme bundeve sadrži su magnezijum, fosfor, gvožđe, bakar, cink i mangan. Takođe su izvor vitamina B, K, E i folne kiseline. Zbog ogromne hranljive vrednosti, semenke bundeve spadaju u kategoriju takozvane superhrane.
Dobre su za zdravlje prostate, sve veći broj muškaraca konzumira semenke bundeve za prostatu. Istraživanja pokazuju da ulje od semena bundeve smanjuje šansu za benignu hipertrofiju prostate, stanje pri kojem dolazi do uvećanja prostate. Semenke bundeve se posebno preporučuju ljudima koji imaju problema sa uriniranjem zbog ovog stanja.
Pomažu u mršavljenju, iako na prvi pogled semenke bundeve imaju dosta kalorija, one su pune vlakana i lako svarljivih proteina. Zato su dobar izbor za ljude koji žele da smršaju. Preporučuje se konzumiranje šake semenki od bundeve pre doručka.
Bogate su vitaminom K, seme bundeve sadrži velike količine vitamina K, koji ima ulogu u stvaranju krvnih ugrušaka i sprečavanju prekomernog krvarenja.
Semenke bundeve su bogate nezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega-3 i omega-6 masti. Ove masne kiseline su važne za ćelijski metabolizam, normalan razvoj nerava i krvnih sudova, održavanje kože i drugih tkiva mladim.
Uključivanjem semenki bundeve u vašu ishranu možete poboljšati svoje zdravlje i izbeći mnoge bolesti bez sporednih efekata. Dakle, sledeći put kada budete imali priliku, ne zaboravite da grickate ove male, ali moćne semenke.
Sirove semenke bundeve
Sirove semenke bundeve su odlična grickalica i bogate su magnezijumom, mineralom koji je neophodan za pravilnu funkciju srca, obezbeđivanje telesne energije i rad mišića.
Takođe su bogate proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, što ih čini superhranom.
Možete ih jesti samostalno kao užinu ili dodavati salatama, čorbama, jelima od mesa i povrća, uz žitarice ili u miksu sa jezgrastim voćem.
Pečene semenke bundeve
Pečene semenke bundeve su takođe ukusna opcija.
Da biste napravili savršene pečene semenke bundeve, sledite ove korake:
Stavite semenke u cedilo i isperite ih pod mlazom hladne vode nekoliko puta.
Rasporedite semenke na tacnu u tankom sloju i ostavite da se potpuno osuše od vode.
Posolite ih krupnijom morskom solju.
Pecite ih u rerni na 150°C oko 10-15 minuta, dok ne postanu hrskave.
U suštini, izbor između sirovih i pečenih semenki bundeve zavisi od vašeg ličnog ukusa i preferencija. Obe verzije imaju svoje prednosti, pa možete uživati u njima na način koji vam najviše odgovara!

Preukusna večera gotova za pola sata: Recept za najbolju carsku pitu koju obožavaju svi od 7 do 77 godina
Ponestalo vam je ideje šta da spremate za večeru? Ovaj "smuti, pa prospi" okupiće čitavu porodicu za stolom.

Najzdravija biljka na svetu: Čisti jetru i štiti srce, od nje se pravi sok posebno lekovit za 1 grupu ljudi
Ova biljka može da leči više bolesti nego što mislite

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Da li je sigurno pojesti voće u kojem ste pronašli crva? Mišljenje stručnjaka će vas iznenaditi
Leti vrlo rado posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, ponekad možemo naići na neprijatno iznenađenje u vidu crva.

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji
Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?
Komentari(0)