Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
Ovaj tradicionalni specijalitet može se pripremiti kao slatko ili slano jelo, te se poslužuje kao predjelo, dezert ili glavno jelo.
Zagorske štrukle su nešto posebno, a ako pitate Zagorce, oni će vam reći da je to apsolutni vrhunac gastronomije. A zanimljivo je znati da je i Josip Broz Tito uživao u ovom jelu.
Priprema:
Možda vas zanima:
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Ovo je jedina žena koja je odbrusila Titu pred celom Jugoslavijom: Zbog njenih reči nastao pravi muk
Legendarna Desanka Perović svojevremeno je sa dve reči zapušila usta Josipu Brozu Titu, jer je kao svetska šampionka i svetska rekorderka imala pravo na to
Možda vas zanima:
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Ovo je jedina žena koja je odbrusila Titu pred celom Jugoslavijom: Zbog njenih reči nastao pravi muk
Legendarna Desanka Perović svojevremeno je sa dve reči zapušila usta Josipu Brozu Titu, jer je kao svetska šampionka i svetska rekorderka imala pravo na to
Možda vas zanima:
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Ovo je jedina žena koja je odbrusila Titu pred celom Jugoslavijom: Zbog njenih reči nastao pravi muk
Legendarna Desanka Perović svojevremeno je sa dve reči zapušila usta Josipu Brozu Titu, jer je kao svetska šampionka i svetska rekorderka imala pravo na to
Izmešajte po 150 grama mekog i oštrog brašna, dodajte mlake vode u koju ste stavili malo sirćeta, soli, jedno jaje, dve kašičice ulja i dobro umesite.
Mesite dok testo ne počne da se odvaja od podloge.
Umešeno testo prekrijte čistom krpom i pustite da odstoji oko jedan sat. Zatim ga razvucite na stolu preko stolnjaka.
Razvucite ga oklagijom, a potom ga lagano polijte uljem da se ne hvata za ruke i dalje razvlačite lagano rukama.
Testo se najčešće razvlači preko širine stola, a deblji krajevi razvučenog testa se odlome rukom.
Za fil pomešajte do pola kilograma sira, 100 ml pavlake, 1 jaje, malo soli po potrebi. Usitnite sir, umešajte pavlaku, jaje i so i sve lepo sjedinite.
Rasporedite fil na donju trećinu testa, a ostatak testa poprskajte s malo ulja. Stolnjakom urolajte testo u valjak, pa isecite na jastučiće.
U dubljoj šerpi prokuvajte oko dva litra vode, pa ubacite testo. Kuvajte dok štrukle ne isplivaju na površinu i onda ih vadite šupljom kašikom i stavite u pleh. Prelijte neutralnom pavlakom i pecite dok lepo ne porumene.
Štrukle mogu da se pripremaju i kao slatke i kao slane, a poslužuju se kao predjelo, dezert ili glavno jelo. U zavisnosti od područja u kojem se priprema, ovo jelo ima različite sastojke, ali se uvek pravi od vučenog testa koje se puni kravljim sirom, kiselom pavlakom i jajima.
Isprobajte recept i javite nam kako vam se dopao – prijatno!
SRPKINJE SA JUGA OVAKO PRAVE "REZANAC GIBU" Jedna cela kora i nekoliko koraka – želite li brzi ručak ili večeru?
Pogledajte kako se pravi ova majstorska kombinacija, koja će sigurno postati deo vašeg nedeljnog menija.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Komentari(0)