Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!

Ovaj tradicionalni specijalitet može se pripremiti kao slatko ili slano jelo, te se poslužuje kao predjelo, dezert ili glavno jelo.
Zagorske štrukle su nešto posebno, a ako pitate Zagorce, oni će vam reći da je to apsolutni vrhunac gastronomije. A zanimljivo je znati da je i Josip Broz Tito uživao u ovom jelu.
Priprema:
Možda vas zanima:

TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške
Možda vas zanima:

TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške
Možda vas zanima:

TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške
Izmešajte po 150 grama mekog i oštrog brašna, dodajte mlake vode u koju ste stavili malo sirćeta, soli, jedno jaje, dve kašičice ulja i dobro umesite.
Mesite dok testo ne počne da se odvaja od podloge.
Umešeno testo prekrijte čistom krpom i pustite da odstoji oko jedan sat. Zatim ga razvucite na stolu preko stolnjaka.
Razvucite ga oklagijom, a potom ga lagano polijte uljem da se ne hvata za ruke i dalje razvlačite lagano rukama.
Testo se najčešće razvlači preko širine stola, a deblji krajevi razvučenog testa se odlome rukom.
Za fil pomešajte do pola kilograma sira, 100 ml pavlake, 1 jaje, malo soli po potrebi. Usitnite sir, umešajte pavlaku, jaje i so i sve lepo sjedinite.
Rasporedite fil na donju trećinu testa, a ostatak testa poprskajte s malo ulja. Stolnjakom urolajte testo u valjak, pa isecite na jastučiće.
U dubljoj šerpi prokuvajte oko dva litra vode, pa ubacite testo. Kuvajte dok štrukle ne isplivaju na površinu i onda ih vadite šupljom kašikom i stavite u pleh. Prelijte neutralnom pavlakom i pecite dok lepo ne porumene.
Štrukle mogu da se pripremaju i kao slatke i kao slane, a poslužuju se kao predjelo, dezert ili glavno jelo. U zavisnosti od područja u kojem se priprema, ovo jelo ima različite sastojke, ali se uvek pravi od vučenog testa koje se puni kravljim sirom, kiselom pavlakom i jajima.
Isprobajte recept i javite nam kako vam se dopao – prijatno!

LJUTENICA KAO STVORENA ZA OVU ZIMU! Uz nju ćete sve lakše podneti, recept oko kojeg će se otimati
Ovaj recept vam garantuje hrskavost tokom cele zime.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.
Komentari(0)