Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!

Ovaj tradicionalni specijalitet može se pripremiti kao slatko ili slano jelo, te se poslužuje kao predjelo, dezert ili glavno jelo.
Zagorske štrukle su nešto posebno, a ako pitate Zagorce, oni će vam reći da je to apsolutni vrhunac gastronomije. A zanimljivo je znati da je i Josip Broz Tito uživao u ovom jelu.
Priprema:
Možda vas zanima:

TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.

Petrovac na Mlavi čuva starinski specijalitet: Kako se pravi janička pastrma – mesna poslastica koja se topi u ustima?
Otkrijte tajne pripreme drevnog specijaliteta iz okoline Petrovca na Mlavi, koji privlači gurmane iz cele Srbije
Možda vas zanima:

TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.

Petrovac na Mlavi čuva starinski specijalitet: Kako se pravi janička pastrma – mesna poslastica koja se topi u ustima?
Otkrijte tajne pripreme drevnog specijaliteta iz okoline Petrovca na Mlavi, koji privlači gurmane iz cele Srbije
Možda vas zanima:

TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.

Petrovac na Mlavi čuva starinski specijalitet: Kako se pravi janička pastrma – mesna poslastica koja se topi u ustima?
Otkrijte tajne pripreme drevnog specijaliteta iz okoline Petrovca na Mlavi, koji privlači gurmane iz cele Srbije
Izmešajte po 150 grama mekog i oštrog brašna, dodajte mlake vode u koju ste stavili malo sirćeta, soli, jedno jaje, dve kašičice ulja i dobro umesite.
Mesite dok testo ne počne da se odvaja od podloge.
Umešeno testo prekrijte čistom krpom i pustite da odstoji oko jedan sat. Zatim ga razvucite na stolu preko stolnjaka.
Razvucite ga oklagijom, a potom ga lagano polijte uljem da se ne hvata za ruke i dalje razvlačite lagano rukama.
Testo se najčešće razvlači preko širine stola, a deblji krajevi razvučenog testa se odlome rukom.
Za fil pomešajte do pola kilograma sira, 100 ml pavlake, 1 jaje, malo soli po potrebi. Usitnite sir, umešajte pavlaku, jaje i so i sve lepo sjedinite.
Rasporedite fil na donju trećinu testa, a ostatak testa poprskajte s malo ulja. Stolnjakom urolajte testo u valjak, pa isecite na jastučiće.
U dubljoj šerpi prokuvajte oko dva litra vode, pa ubacite testo. Kuvajte dok štrukle ne isplivaju na površinu i onda ih vadite šupljom kašikom i stavite u pleh. Prelijte neutralnom pavlakom i pecite dok lepo ne porumene.
Štrukle mogu da se pripremaju i kao slatke i kao slane, a poslužuju se kao predjelo, dezert ili glavno jelo. U zavisnosti od područja u kojem se priprema, ovo jelo ima različite sastojke, ali se uvek pravi od vučenog testa koje se puni kravljim sirom, kiselom pavlakom i jajima.
Isprobajte recept i javite nam kako vam se dopao – prijatno!

Najhrskavije rolnice po bakinom receptu! Mogu da se jedu u bilo koje doba, tajna je u ovom DODATKU
Bilo da ih služite za doručak, večeru ili kao užinu, sigurno će postati omiljeni deo Vaše trpeze.

Petrovac na Mlavi čuva starinski specijalitet: Kako se pravi janička pastrma – mesna poslastica koja se topi u ustima?
Otkrijte tajne pripreme drevnog specijaliteta iz okoline Petrovca na Mlavi, koji privlači gurmane iz cele Srbije

OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA TURSKA BAKLAVA: Najsočnija poslastica - samo Turkinje znaju tajnu recepta
Turkinje znaju tajnu recepta za originalnu tursku baklavu koja je najsočnija poslastica

Slatki ukus zaborava: Kako se pravi pravi vojvođanski kitnikez – dezert koji nestaje sa naših trpeza?
Otkrijte recept i priču o starinskoj poslastici od dunja koja je nekada krasila vojvođanske stolove, a danas postaje prava retkost

Belmuž – starinski specijalitet iz Istočne Srbije koji obnavlja snagu
Otkrijte ukusni pastirski specijalitet od mladog sira i kukuruznog brašna, koji su naši preci pripremali još pre nekoliko vekova
Komentari(0)