ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
![Zelje](/data/images/2024-04-12/83958_shutterstock-403244896_f.jpg?timestamp=1712872800)
Nutritivna vrednost zelja:
Vitamini: Zelje je veoma bogato vitaminom C, a takođe sadrži i vitamine A i B grupe.
Minerali: Gvožđe, fosfor i kalcijum su prisutni u zelju.
Možda vas zanima:
![Šargarepa](/data/images/2023-01-20/44568_shutterstock-2008219997_f.jpg)
ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
![pšenične klice](/data/images/2024-04-30/86466_shutterstock-2155408763_f.jpg)
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:
![Šargarepa](/data/images/2023-01-20/44568_shutterstock-2008219997_f.jpg)
ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
![pšenične klice](/data/images/2024-04-30/86466_shutterstock-2155408763_f.jpg)
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:
![Šargarepa](/data/images/2023-01-20/44568_shutterstock-2008219997_f.jpg)
ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
![pšenične klice](/data/images/2024-04-30/86466_shutterstock-2155408763_f.jpg)
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Rumicin: Ova lekovita materija se izdvaja iz korenskog dela biljke i slična je rabarbari.
Na 100 grama zelja, možemo naći:
48 mg vitamina C
0,8 grama celuloznih vlakana
2,4 mg gvožđa
290 mg kalijuma
50 mg kalcijuma
18 mg natrijuma
43 mg fosfora
0,3 mg magnezijuma
0,4 mikrograma vitamina B3
0,17 mikrograma vitamina B5
Iako je ranije smatrano “hranom za siromašne”, zelje je zapravo veoma zdrava namirnica.
Zdravstvene prednosti zelja:
Antioksidans: Zelje je jedan od najmoćnijih antioksidanasa i ima ulogu detoksikacije. Naziva se i “čistačem ljudskog organizma”.
Diuretska svojstva: Pomaže kod detoksikacije urinarnog trakta i problema sa infekcijama mokraćnih kanala.
Detoksikacija organizma: Zelje potpomaže rad jetre i creva zbog bogatstva u vitaminima A i C i mineralima.
Laksativ: Olakšava tegobe kod zatvora i čisti creva od toksina i parazita.
Zaustavljanje dijareje: Bogato je elektrolitima koji se u ovim stanjima pojačano gube (natrijum, kalijum i magnezijum).
Zelje se bere u rano proleće, a koriste se listovi biljke. Važno je prepoznati kako zelje izgleda, kako bi se razlikovalo od sličnih kultura. Zelje je veoma zdrava biljka i ima mnoge korisne efekte na organizam. Međutim, kao i kod svake namirnice, važno je imati na umu nekoliko stvari:
Zelje sadrži oksalate, koji mogu ometati apsorpciju kalcijuma i gvožđa. Osobe koje su sklonije stvaranju bubrežnih kamenaca trebalo bi da budu oprezne sa unosom hrane bogate oksalatima. Ako imate problema sa bubrezima, konsultujte se sa lekarom o unosu zelja.
Zelje može imati interakciju sa određenim lekovima. Na primer, zbog visokog sadržaja vitamina K, osobe koje uzimaju antikoagulanse (lekove za razređivanje krvi) trebalo bi da budu oprezne sa unosom zelja.
Alergije: Iako su alergijske reakcije na zelje retke, neki ljudi mogu biti osetljivi na određene komponente biljke. Ako primetite bilo kakve alergijske simptome nakon konzumiranja zelja, obratite se lekaru.
Preterana konzumacija zelja može dovesti do gastrointestinalnih problema, kao što su nadimanje i gasovi.
U svakom slučaju, zelje je veoma korisna biljka i može imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje. Ako imate bilo kakve specifične zdravstvene probleme ili pitanja, uvek se konsultujte sa stručnjakom pre nego što uključite bilo koju namirnicu u svoju ishranu.
Pitomo zelje ili domaće zelje je vrsta zelja koja se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
Divlje zelje se bere u rano proleće.
Važno je da se prepozna kako divlje zelje izgleda, kako bi se razlikovalo od drugih sličnih biljaka. Slike livadskog zelja su korisne za prepoznavanje.
Zelje je izuzetno korisna namirnica i može se koristiti u raznim jelima. Uživajte u njegovim zdravstvenim prednostima!
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)