Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima

Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš
Shutterstock

Jedno od najlepših starinskih jela, čuvena cicvara, bila je nešto bez čega se nije moglo. Pred odlazak na njivu, u polje ili nadnicu, znalo se da mora dobro da se doručkuje. 

Domaćice su tada spremale hranu koju su imale u svojim domovina, a kukuruzno brašno je definitivno uvek bilo dostupno u ostavama. Zbog toga je često na stolu bila cicvara, kao jelo kojem su se svi radovali.

Budući da se u nju stavlja punomasni sir i kajmak, ne čudi što je satima držala sitima one koji su je obožavali. Ako ste i vi ljubitelj cicvare brzo spremite sve sastojke i uživajtu u ukusu koji vraća u detinjstvo i budi apetit. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

200 ml vode
200 ml mleka
200 g kajmaka
500 g punomasnog tvrdog sira
8 kašika kukuruznog brašna

Priprema:

Vodu i mleko stavite u šerpu i stavite da se ugreje. Potom dodajte sir i kuvajte. Kada tečnost počne da ključa, počnite da sipate brašno neprekidno mešajući, a po potrebi dodajte još 2 kašike. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta.

Posolite, i kuvajte dugo, sve dok masa ne počne da se razvlači i dok se od testa ne odvoji masnoća. Kad se odvoji masnoća sa strane to je siguran znak da je cicvara kuvana.

Prijatno!

(espreso)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading