Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš
Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima
                                Jedno od najlepših starinskih jela, čuvena cicvara, bila je nešto bez čega se nije moglo. Pred odlazak na njivu, u polje ili nadnicu, znalo se da mora dobro da se doručkuje.
Domaćice su tada spremale hranu koju su imale u svojim domovina, a kukuruzno brašno je definitivno uvek bilo dostupno u ostavama. Zbog toga je često na stolu bila cicvara, kao jelo kojem su se svi radovali.
Budući da se u nju stavlja punomasni sir i kajmak, ne čudi što je satima držala sitima one koji su je obožavali. Ako ste i vi ljubitelj cicvare brzo spremite sve sastojke i uživajtu u ukusu koji vraća u detinjstvo i budi apetit.
Možda vas zanima:
            Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
            TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Možda vas zanima:
            Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
            TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Možda vas zanima:
            Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
            TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Sastojci:
Možda vas zanima:
            Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
            TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Možda vas zanima:
            Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
            TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
200 ml vode
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                200 ml mleka
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                200 g kajmaka
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                500 g punomasnog tvrdog sira
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                8 kašika kukuruznog brašna
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Priprema:
Vodu i mleko stavite u šerpu i stavite da se ugreje. Potom dodajte sir i kuvajte. Kada tečnost počne da ključa, počnite da sipate brašno neprekidno mešajući, a po potrebi dodajte još 2 kašike. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta.
Posolite, i kuvajte dugo, sve dok masa ne počne da se razvlači i dok se od testa ne odvoji masnoća. Kad se odvoji masnoća sa strane to je siguran znak da je cicvara kuvana.
Prijatno!
(espreso)
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
                
            
Komentari(0)