Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima

Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš
Shutterstock

Jedno od najlepših starinskih jela, čuvena cicvara, bila je nešto bez čega se nije moglo. Pred odlazak na njivu, u polje ili nadnicu, znalo se da mora dobro da se doručkuje. 

Domaćice su tada spremale hranu koju su imale u svojim domovina, a kukuruzno brašno je definitivno uvek bilo dostupno u ostavama. Zbog toga je često na stolu bila cicvara, kao jelo kojem su se svi radovali.

Budući da se u nju stavlja punomasni sir i kajmak, ne čudi što je satima držala sitima one koji su je obožavali. Ako ste i vi ljubitelj cicvare brzo spremite sve sastojke i uživajtu u ukusu koji vraća u detinjstvo i budi apetit. 

Sastojci:

200 ml vode
200 ml mleka
200 g kajmaka
500 g punomasnog tvrdog sira
8 kašika kukuruznog brašna

Priprema:

Vodu i mleko stavite u šerpu i stavite da se ugreje. Potom dodajte sir i kuvajte. Kada tečnost počne da ključa, počnite da sipate brašno neprekidno mešajući, a po potrebi dodajte još 2 kašike. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta.

Posolite, i kuvajte dugo, sve dok masa ne počne da se razvlači i dok se od testa ne odvoji masnoća. Kad se odvoji masnoća sa strane to je siguran znak da je cicvara kuvana.

Prijatno!

(espreso)

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading