U ovoj piti sa višnjama nema ni kap ulja! Ukusnija od baklave, a tek od kakvih kora se pravi
Hrskave korice i sočan, voćni fil čine je ukusnijom čak i od baklave

Pita sa višnjama jedna je od omiljenih poslastica širom Srbije.
Ova verzija od gotovih kora i zalivena slatkim sirupom je odlično rešenje za post.
Hrskave korice i sočan, voćni fil čine je ukusnijom čak i od baklave, a po ovom starinskom receptu pravile su je i naše bake.
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
500 g gotovih tankih kora
1 kg višanja
300 g šećera
6 kašika griza
150 ml vode
1 kesica vanilin-šećera
Priprema:
Izvadite višnje iz zamrzivača i držite ih na sobnoj temperaturi dok se ne odlede. U šerpici pomešajte 100 grama šećera sa grizom.
Sočna posna pita sa višnjama od gotovih koraFoto:Minoli / shutterstock
Uzmite jednu koru, poprskajte je vodom, preko nje stavite drugu koru, pa i nju poprskajte vodom, a odozgo spustite treću koru. Preko treće kore sipajte trećinu šećera pomešanog sa grizom, pa po širini na dnu kore stavite deo oceđenih višanja. Potom uvijte koru u rolat.
Na isti način utrošite i ostale kore, fil od šećera i griza i višnje.
Rolate spustite u pleh podmazan uljem, svaki rolat poprskajte vodom, pa stavite u rernu i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok rolati ne porumene. Dok je pita vruća isecite je na komade, ali ih nemojte vaditi iz tepsije.
Dok se pita peče, pripremite preliv. U šerpicu sipajte preostali šećer, vanilin-šećer i vodu, pa stavite da se kuva. Od trenutka kad počne da vri kuvajte još tri minuta, pa sklonite šerpicu sa ringle i ostavite preliv da se prohladi. Vruću isečenu pitu prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.
Komentari(0)