U ovoj piti sa višnjama nema ni kap ulja! Ukusnija od baklave, a tek od kakvih kora se pravi
Hrskave korice i sočan, voćni fil čine je ukusnijom čak i od baklave

Pita sa višnjama jedna je od omiljenih poslastica širom Srbije.
Ova verzija od gotovih kora i zalivena slatkim sirupom je odlično rešenje za post.
Hrskave korice i sočan, voćni fil čine je ukusnijom čak i od baklave, a po ovom starinskom receptu pravile su je i naše bake.
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
Možda vas zanima:

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

PUPINOVA OMILJENA PITA Čuveni naučnik je poslednju paru u Americi potrošio na parče ove poslastice, a evo i recepta
Spolja hrskava, iznutra sočna – fantastična pita sa šljivama i višnjama.
500 g gotovih tankih kora
1 kg višanja
300 g šećera
6 kašika griza
150 ml vode
1 kesica vanilin-šećera
Priprema:
Izvadite višnje iz zamrzivača i držite ih na sobnoj temperaturi dok se ne odlede. U šerpici pomešajte 100 grama šećera sa grizom.
Sočna posna pita sa višnjama od gotovih koraFoto:Minoli / shutterstock
Uzmite jednu koru, poprskajte je vodom, preko nje stavite drugu koru, pa i nju poprskajte vodom, a odozgo spustite treću koru. Preko treće kore sipajte trećinu šećera pomešanog sa grizom, pa po širini na dnu kore stavite deo oceđenih višanja. Potom uvijte koru u rolat.
Na isti način utrošite i ostale kore, fil od šećera i griza i višnje.
Rolate spustite u pleh podmazan uljem, svaki rolat poprskajte vodom, pa stavite u rernu i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok rolati ne porumene. Dok je pita vruća isecite je na komade, ali ih nemojte vaditi iz tepsije.
Dok se pita peče, pripremite preliv. U šerpicu sipajte preostali šećer, vanilin-šećer i vodu, pa stavite da se kuva. Od trenutka kad počne da vri kuvajte još tri minuta, pa sklonite šerpicu sa ringle i ostavite preliv da se prohladi. Vruću isečenu pitu prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.
Komentari(0)